Hlavní navigace

Verbatim: 250 GB na dvou palcích (test)

25. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

První přenosné disky s velikostí 1,8", které jsou téměř dvakrát menší než jejich 2,5" kolegové, nabídl potenciálním zákazníkům Samsung. Šlo o modely s velikostí 120 GB, tedy výrazně méně, než nabízely "dvaapůlky", ale na druhou stranu to byl dvojnásobek toho, co uměly v té době flashky. Postupně se přidali i další výrobci jako Transcend či Toshiba a nyní také Verbatim, který dosud žádného zástupce v této kategorii neměl. A vyrazil na trh rovnou s 250GB modelem, což je v této době maximum, jakou disky této velikosti umí. Jediným konkurentem mu je Samsung - jak Toshiba, tak Transcend mají v nabídce jen disky menší.

Malá zásobárna na data

Oproti větším 2,5" diskům stojí menší kolegové o nějakých 30-40 % více, za to ale dostanete téměř poloviční "krabičku", která už svými přenosnými vlastnostmi dotahuje na flashdisky. Zatímco 2,5" disk do většiny kapes nenacpete, "jednaosmičku" už bez problému a ani vás tam nebude nijak tlačit. Disky váží sotva sto gramů, což není ani dvojnásobek toho, co flashky. Přenositelnost velkého množství dat tak získává v 1,8" discích nový rozměr - jen si představte, kolik DVD médií byste museli mít v batohu, abyste odnesli data o kapacitě 250 GB!

Horní strana testovaného disku má povrch piano black a připomíná zhasnutý displej dotykových telefonů, druhá strana je ze standardního matného černého plastu se zašlými boky; trochu tak připomíná iPhone. Oproti iPhonu je však disk zhruba o čtvrtinu nižší, o něco širší a nepatrně tlustší. Kromě konektoru pro miniUSB kabel na něm není nic zvláštního. Disk je velmi tichý, při zapnutí a vypnutí neuslyšíte standardní zvuk rozjíždění a brzdění jako v případě 2,5" modelů, stejně tak disk není vůbec slyšet, když pracuje. Jedinou známkou aktivity je pětice diod na horní straně.

Je poněkud škoda, že na disku chybí poutko, abyste si jej mohli pověsit na šňůrku na krk podobně jako flashdisk nebo mobilní telefon. Při přenášení jste tak odkázání na tašku či kapsu. K disku je dodáváno malé měkké pouzdro, kam se vejde jak disk, tak dodávaný USB kabel. Pouzdro trochu připomíná pytlíček na mince a jeho nošení na krku tak není zdaleka tak efektní, jako kdyby tam visel samotný disk.

Srovnatelná rychlost

Zatímco disky s velikostí 2,5" mají uvnitř "kotoučky" otáčející se rychlostí 5 400 otáček, 1,8" modely jen 4 200otáčkové disky. To ale bohatě stačí, neboť při sekvenčním čtení nebo zápisu jsou stejně limitovány nebo se blíží rychlosti USB rozhraní. Jediným místem, kde jednaosmičky na dvaapůlky ztrácí, je zápis a čtení malých bloků, kde se rozdíl ve výkonu zhruba rovná rozdílu otáček - ostatně to je dobře vidět z testů rychlosti programu Crystal Disk Mark. Test přenosové rychlosti proběhl na dvou počítačích - jedním byl notebook Acer Aspire Timeline 1810TZ s čipovou sadou Intel GM45 a procesorem Core2 Duo SU4100, druhým stolní počítač s čipovou sadou Intel P35 a procesorem Intel Pentium Dual Core E2180.

Poznámka: Bohužel nebylo možné provést test v programu HD Tune, program si s diskem nedokázal poradit.


Výkon disku na notebooku Acer a počítači P35 (FAT32)


Výkon disku na notebooku Acer a počítači P35 (NTFS)

Zajímavé je také srovnání s rychlostmi výkonných flashdisků - v tomto případě s nedávno testovaným modelem Kingston DataTraveller 200. Zatímco v testech sekvenčního čtení se rychlosti příliš neliší, u sekvenčního zápisu už jednoznačně vede pevný disk. Naopak flashdisk deklasuje disk v oblasti čtení malých (4K) souborů, kde flashdisk nabízí více než desetkrát vyšší výkon. Opačné je to v případě zápisu malých souborů, kde je disk zhruba třicetkrát rychlejší. U externích zařízení ale toto není nutno až tak řešit, zpravidla jsou zapisovány a čteny soubory s větší velikostí - fotky, hudba, videa či instalátory programů.


Srovnání přenosových rychlostí disku Verbatim, 2,5" externího disku Western Digital a 128GB flashdisku Kingston na počítači P35

KL24

Srovnání rychlostí na počítači P35

Crystal Disk Mark P35

Zápis

Čtení

Verbatim NTFS (MB/s)

27,40

30,65

Western NTFS (MB/s)

29,42

33,18

Flash FAT32 (MB/s)

18,79

32,80

Výhodou je cena

Zatímco oproti 2,5" modelům jsou menší 1,8" disky o něco dražší, oproti flashdiskům jsou výrazně levnější. Zatímco 1,8" disky s velikostí 250GB stojí jen něco přes 2 500 Kč, za stejně velký flashdisk dáte okolo dvaceti tisíc (konkrétně za model Kingston DataTraveller 300). Ani modely s nižší kapacitou nejsou na tom nijak výhodněji - 128GB flashdisk koupíte za nějakých 8-9 tisíc, zatímco 120GB disk 1,8" za 1 600 Kč. Flashdisky ale mají výhodu ve velikosti, můžete je bez problému nosit na klíčích nebo na krku a navíc nepotřebujete USB kabel pro připojení k počítači, který musíte mít u disku neustále po ruce.

Byl pro vás článek přínosný?