Hlavní navigace

Verbatim MediaShare Wireless: mobilní NAS a nabíječka v jednom

5. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V úvodu jsme popsali prakticky vše, takže jak to vlastně funguje? Vestavěnou baterii v MediaSharu nabijete z počítače přes krátký USB kablík (USB na microUSB). Do MediaShare vložíte SD kartu nebo flashdisk a do svého telefonu si stáhnete aplikaci od Verbatimu. MediaShare je po zapnutí za 15 sekund připraveno k práci. Udávaná výdrž je až devět hodin streamování.


 

Nejprve je potřeba se připojit k vytvořenému hotspotu (pojmenované jako Verbatim-XXXX, kde poslední čtyři znaky jsou koncová čísla MAC adresy). Wi-Fi je zabezpečené přes WPA2 a heslo najdete napsané na spodní straně.

Parametry
Cena 1299 Kč
Zapůjčil Verbatim
Verbatim MediaShare Wireless
paměťové sloty USB 2.0, SD
Wi-Fi 802.11/b/g/n, WPA, WPA2
akumulátor 3000 mAh Li-ion
OS Android a iOS
příslušenství microUSB-USB kabel
rozměry 112 × 79 × 14 mm / 127 g

Poté se z aplikace v telefonu (či tabletu) přes jednoduchého správce souborů dostanete k datům uloženým na SD kartě a flashdisku. Současně se k MediaSharu dá připojit až z pěti zařízení a pokud v aplikaci povolíte funkci Wi-Fi bridge a zadáte navíc heslo k vaší standardní Wi-Fi, nepřijdete ani o konektivitu směrem do internetu. Signál 3G je samozřejmě při zapnuté Wi-Fi nedostupný, takže mimo dosah Wi-Fi jste během připojení k MediaSharu bez konektivity, ale to vyplývá z omezení technologie.


 
 

V aplikaci se objeví jedna nebo dvě (SD, USB) složky s daty. Můžete je prohlížet, mazat nebo kopírovat, jiné operace v nabídce nejsou. Stačí vybrat jeden či více souborů a na svém telefonu vybrat cílovou složku. Nelze kopírovat celé adresáře, novou složku však vytvořit můžete. Data můžete kopírovat i opačně, z telefonu na MediaShare. Kopírování probíhá na pozadí aplikace, během něj lze procházet jiné adresáře. Zařízení podporuje standard 802.11b/g/n.

Při více připojených zařízení se nedá z bezpečnostních důvodů kopírovat přímo mezi telefony, data musí vždy jít přes paměťové médium v MediaSharu.

V nastavení MediaSharu můžete změnit heslo, prohlédnout si zaplněnou kapacitu připojených paměťových médií a upgradovat firmware. Také zde povolíte funkci Wi-Fi bridge pro přemostění konektivity – abyste zůstali připojení k internetu. Častější zadávání hesla k více sítím při cestování je však trochu otravné, většinou raději oželíte krátkodobou nedostupnost.


 

Příjemným bonusem je nabíjení telefonu. Stačí zapojit USB kabel obráceně – do portu USB a druhý microUSB konec do mobilu. V tom případě samozřejmě nejde současně připojit flashdisk, ale jen SD karta., což je jen drobnost – pro případ současného nabíjení telefonu z MediaSharu a sdílení dat. Svou kapacitou zvládne nabít středně velký smartphone zhruba jednou.

Uměl bych si představit, že by MediaShare měl dva sloty na SD kartu, případně i microSD a klidně i dva USB porty pro kopírování dat z jedné SD karty na jinou. Primární funkcí je však sdílení mezi smartphony nebo přístup k obrázkům na SD kartě z velkého fotoaparátu.

Aplikace je i v češtině, umí bezpečné odebrání flashdisku a SD karty zvlášť – to je ta věc, co většinou neděláte ani u počítače, nicméně teoreticky hrozí ztráta dat, takže je bezpečné odebírání vhodné. Aplikace je k dispozici pro Android a iPhone.

Stav baterie ukazuje jedna ledka: pokud svítí zelená, je zařízení nabito na 30–100 %, což je docela chabé informování o skutečné výdrži. MediaShare může ve vypnutém stavu sloužit i jako čtečka SD karet pro počítač a v tom případě kopíruje rychlostí 15 MB/s.

Kromě flashdisku můžete připojit i 2,5" externí disk a MediaShare jej utáhne. V mém případě nebyl žádný problém s WD Passport Edge 500 GB, samozřejmě s plnou baterií. Lze očekávat, že jakmile bude zařízení z větší části vybité, energeticky náročný disk už nepřipojíte.

Aplikace se neomezuje jen na sdílení a kopírování. Umí streamovat písničky a video bez nutnosti jejich stahování do telefonu. Samozřejmě jste omezeni šířkou pásma a náročný film si dva lidé současně nepustí, ale jinak není problém. Zkopírování a poslech teprve po odpojení je ovšem mnohem jednoduší.

U fotografií se naopak možnost jejich procházení velmi hodí – vložíte SD kartu z fotoaparátu, na mobilu si prohlédnete všechny fotky, nějakou vyberete a šup s ní na Instagram. Pokud váš fotoaparát má vlastní Wi-Fi, MediaShare umí to samé, jenže to umí lépe.

KL24

Plusy / mínusy
kompaktní univerzální zařízení vyšší cena
umí dobíjet telefon  
zvládne i 2,5" USB disk  

Hodnocení 90 %

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.