Hlavní navigace

Verbatim PhotoSaveDVD: médium s vypalovacím programem

25. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když o tom tak přemýšlím, je s podivem, že se tento nápad nerozšířil již dříve (alespoň o tom nevím). Stačilo vyvinout jednoduchý a pro uživatele snadno pochopitelný software, umístit jej na částečně vypálené DVD, vložit do pěkné krabičky a celé to nabídnout jako balíček za cenu o něco vyšší, než před pár lety stálo zcela prázdné DVD.

Přesně o tom totiž Verbatim PhotoSaveDVD je. Vypalovací program, který se stará o zálohu vašich fotografií z počítače na DVD, je totiž umístěn na běžném disku DVD-R, který je kvůli přítomnosti softwaru částečně vypálen. I tak se však na DVD vejde dostatek fotografií. Pokud je jejich velikost okolo 2 MB, pak je PhotoSaveDVD schopno pojmout až 2 000 těchto fotek. Software samotný zabírá na DVD pod 2 MB.

Pojďme se tedy podívat, jak tento zajímavý nápad pro zjednodušené vypalování a zálohování funguje v praxi. Verbatim PhotoSaveDVD je uděláno tak, aby se program spustil ihned po vložení média do mechaniky. Máte-li automatické spouštění (autorun) vypnuto, stačí otevřít okno Tento počítač nebo Průzkumníka (klávesová zkratka Win-E) a poklepat na zástupce vypalovací mechaniky.

Vypalování fotografií s Verbatim PhotoSaveDVD

Ihned po spuštění software PhotoSaveDVD prohledá standardní složku pro ukládání obrázků a zobrazí informaci o tom, kolik je v ní souborů, a jaká je jejich celková kapacita. Pokud vám standardní složka s obrázky nevyhovuje, pak si zvolte jinou v první rozbalovací nabídce.

Pomocí PhotoSaveDVD je možné vypálit i fotografie z připojeného fotoaparátu nebo paměťové karty. Pokud vám automatický výběr obrázků nevyhovuje, pak si zapněte volbu Kopírovat ručně a klepněte na tlačítko Záznam. Nezapomeňte rovněž na to, že automatika kopíruje pouze fotografie - jinými slovy obrázky s příponou JPG.

Ruční výběr souborů k vypálení

Pokud automatice nevěříte, vyberte si ruční kopírování. Verbatim PhotoSaveDVD pak v další fázi zobrazí pole pro přidání souborů, které chcete vypálit - zálohovat. Učiníte tak tlačítkem Přidat foto. Zobrazí se dialog pro výběr obrázků. Označte složku s fotografiemi a snímky z ní přidejte tlačítkem Přidat a zavřít. Seznam snímků se pak zobrazí v programu.

Přestože by se na první pohled zdálo, že Verbatim PhotoSaveDVD nabízí i možnost oskenování snímků přímo na DVD (viz tlačítko Skenovat foto), není tomu tak. Toto tlačítko slouží jednoduše k prohledání celého disku nebo zvolené složky a zobrazení nalezených obrázků JPEG.

3, 2, 1... vypalujeme

Jakmile si snímky pro zálohování přidáte do fronty, je na čase je vypálit. V okně PhotoSaveDVD můžete na ukazateli sledovat již vypálené množství dat a nově přidané. Zbylá část ukazuje, kolik místa na DVD po vypálení snímků zůstane. Pokud chcete dalšímu vypalování zamezit, pak zapněte volbu nazvanou Zavřete disk po záznamu pro archivaci/náhled.

Klepněte na tlačítko Záznam. Spustí se vypalování, o jeho průběhu budete informování pomocí průběhového ukazatele. Zbývá jen počkat na dokončení zápisu na DVD.

Postupné vypalování?

Pokud nechcete najednou vypálit všechny fotografie, nebo když budete chtít na Verbatim PhotoSaveDVD umístit další, nově pořízené, snímky, pak stačí toto DVD znovu vložit do počítače. Program sám pozná, že médium již obsahuje nějaké snímky a nabídne vám buď prohlédnutí obsahu média, nebo pokračování v dalším vypalování (tlačítko Přidat fotografie).

Jednoduché a srozumitelné

Jak vidíte, celý proces vypalování fotografií je pomocí tohoto programu maximálně zjednodušen. Pokud nechcete selektivně vybírat složky s fotografiemi, pak to celé zvládnete ve dvou krocích (vložení DVD, stisknutí tlačítka pro zápis). Pokud si snímky chcete ručně vybrat, pak si přidejte jeden krok navíc.

Myslím, že zejména začátečníci tento program ocení. Nemusí se učit práci s vypalovacím programem, ale přitom budou mít jistotu, že jsou jejich snímky v bezpečí zálohovány mimo počítač.

KL24

Celý software je multijazyčný. Vložíte-li jej do českých Windows, bude s vámi komunikovat v češtině. Snímky jsou na disk vypalovány do složek, které odpovídají názvům jejich složek v původním umístění v počítači.

Doporučená cena Verbatim PhotoSaveDVD je stanovena na 80 Kč. Médium by již mělo být běžně dostupné v prodejní síti.

Byl pro vás článek přínosný?