Hlavní navigace

Verbatim SSD: paměťový disk do ExpressCard slotu

12. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Verbatim SSD ExpressCard 32 GB

Ale vezměme to pěkně popořádku. Rozšiřující karty typu ExpressCard/34 se liší podle toho, jakým rozhraním komunikují s počítačem. Většina z nich využívá obyčejného USB konektoru (který je jeho součástí) a pouze několik vybraných jedinců má přímý přístup k PCI Express rozhraní. Druhé řešení tak nabídne až dvojnásobné přenosové rychlosti (ve srovnání s USB modely) a navíc nijak nezatěžuje procesor počítače.

Pro velké je rychlý

Testovaný SSD disk Verbatim SSD ExpressCard patří právě do této druhé skupiny, tudíž jsme si od něj hodně slibovali. Při testech dosahoval výborných přenosových rychlostí především při práci s velkými soubory, při kterých se ručičky ukazatelů zastavily na hodnotě 116 MB/s (čtení) a 26 MB/s při zápisu dat. Velkým zklamáním však byl zápis malých souborů - při tomto testu byly přenosové rychlosti dokonce výrazně nižší, než u klasického notebookového pevného disku.


Vlevo rychlost pevného disku ve FSC Amilo Mini Ui3520, vpravo Verbatim SSD

Aby však disk v provedení pro PCI Express rozhraní mohl fungovat, musí obsahovat také vlastní diskový řadič. A tím se dostáváme k největšímu problému tohoto disku: použitý řadič patří mezi ty velmi exotické a bez speciálního ovladače tak tento disk žádný operační systém nenajde, nevidí jej ani BIOS počítače.

To zcela znemožňuje nainstalovat na tento disk operační systém a musíte jej tak použít pouze jako disk druhý, datový. Dodávaný ovladač existuje ve verzi pro operační systémy Windows i Mac OS X, v Linuxu se nám kartu nepodařilo úspěšně zprovoznit vůbec.

Verbatim SSD ExpressCard je zajímavý produkt za velmi slušnou cenu, velmi těžko ale hledáme jeho ideální použití. Pro zálohování dat jde o skutečný kanon na vrabce (zálohovací aplikace Nero BackitUp 4 Essentials je na disku předinstalována), operační systém na něj nenainstalujete. Zbývá tedy použití jako rozšíření úložného prostoru notebooku - zde ale vyvstává otázka, zda není výhodnější investovat rovnou do výměny vnitřního disku za model s větší kapacitou. Nezbývá tedy než doufat, že příští generace hlavní mouchy vychytá.

Extra info

Parametry

  • rozhraní ExpressCard/34 (PCIExpress)
  • teoretická přenosová rychlost 120 MB/s (čtení), 30 MB/s (zápis)
  • kapacita 32 GB
  • rozměry 75 × 34 × 5 mm
  • hmotnost 24 g

 

[pagebreak title=Kompletní fotogalerie]

 

KL24

Byl pro vás článek přínosný?