Hlavní navigace

Very Slow Media Player: Sledujte film jako knihu rychlostí 24 snímků za hodinu

2. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Very Slow Media Player je zařízení, které přehrává film na černobílém e-ink displeji rychlostí 24 snímků za hodinu. Čtete správně, ne za sekundu, ale za hodinu. Na film se vlastně nedíváte, ale konzumujete jej jako knihu. Designér Bryan Boyer jej popsal jako oslavu pomalosti. Displej s elektronickým inkoustem je připojen k Raspberry Pi v šasi ze 3D tiskárny. Každé 2,5 minuty se z filmu vezme jeden snímek, konvertuje do černobílého formátu a zobrazí na displeji. 24 snímků za hodinu znamená 3600násobné zpomalení. Místo běžného  dvouhodinového sledování filmu tak s filmem žijete v jedné domácnosti celý den, zatímco mu nemusíte věnovat téměř pozornost. Fanoušci si tak mohou všimnout detailů, které při běžném sledování proběhnou velmi rychle. https://vimeo.com/307806967 E-ink displej jako u Kindlu je použit schválně. Nejde jen o spotřebu energie, ale o přirozenější splynutí s okolními podmínkami. Jde o trošku podobný princip, jako u známého videa se stalkující kočkou. Prototyp zařízení obsahuje 7,4" displej a USB modul pro časovač. Autor se musel vypořádat se stabilizací, respektive dotvoření plného snímku, neboť pauznuté video je často rozmazané. Snímek prošel ditheringem a převodem do formátu EPD.

Zatím to ale nevypadá, že by tohle zařízení šlo do běžného prodeje. Pokud ano, pravděpodobně by se objevilo nejdříve na Kickstarteru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.