Hlavní navigace

Verzo Kinzo: bohaté příslušenství a první dojmy z používání

5. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

 

Verzo Kinzo - recenze

Většinou se balení telefonů v recenzích nevěnujeme. Ostatně ani není proč, v krabicích najdeme kromě samotného zařízení maximálně datový kabel, nabíječku a sluchátka. Proto vás Kinzo překvapí už svým rozměrným balením. Podlouhlá krabice se skoseným rohem má celkem tři patra, ve kterých najdete mnoho netradičního příslulšenství.

Hned pod víkem a ochranou pěnovou vrstvou je ukrytý samotný telefon. Druhé patro je vyhrazeno pro pouzdro na telefon z umělé kůže, dva kusy ochranných fólií na displej a také obsáhlý manuál v jedenácti jazycích. V případě GPS edice se zde nachází i kartička s licenčním číslem pro navigační aplikaci Sygic.

 Netradiční balení Netradiční balení

V posledním patře najdete sluchátka, datový kabel, baterii, nabíječku, adaptér do startéru a adaptér pro microSD kartu. Samotnou paměťovou kartu najdete v telefonu.

Jako příslušenství k verzi GPS Pack nabízí Verzo i držák do auta pro použití jako navigace.

 Držák do auta

Příslušenství

Pouzdro z umělé kůže je jedinou součástí balení, která je vyráběna mimo Asii. Pochází z Evropské Unie a kromě příjemného materiálu tak nabídne i kvalitní švy, které rovněž působí pevným dojmem. Díky výřezu ve spodní části nebude problém telefon z pouzdra vytáhnout, i když v něm drží dost pevně.

 Pouzdro na telefon z umělé kůže

Ochranné fólie na displej chrání celou černou část na přední straně. Kromě samotného displeje překryje i senzorová tlačítka, čočku přední kamery a senzory nad displejem.

Mile nás překvapila dodávaná sluchátka, ta se velmi podobají modelu V-MODA Vibe Duo. Nabídnou kabel, který je díky úpravě méně náchylný na zamotání, než běžná sluchátka s pogumovanými kabely. Protože se jedná o špunty a nikoliv běžné pecky, výrobce k nim přibalil i náhradní špunty různých velikostí. Kvalitou zvuku rozhodně překonají většinu přibalovaných sluchátek k telefonům zaběhnutých značek.

Dodávaná sluchátka překvapí kvalitou zvuku Dodávaná sluchátka překvapí kvalitou zvuku

Jedinou součástí balení, na které nenajdete logo Verza je adaptér do zapalovače pro nabíjení na cestách. Brand najdete i na takové maličkosti jako je adaptér pro microSD kartu. Ten slouží pro použití ve slotu pro větší SD kartu.

I na adaptéru pro microSD kartu najdete logo Verza Adaptér do automobilového zapalovače Adaptér do automobilového zapalovače

Čína se nezapře

I když byl telefon navrhován v Česku a o design se postarala pražská společnost Novague, samotný hardware a většina příslušenství samozřejmě pochází z Asijských velkotováren. Což je samozřejmě logické, výroba v Evropě je finančně nemožná. Na telefonu se jeho původ bohužel projevuje o něco více, než jsme po shlédnutí promo materiálů a fotografií výrobce čekali.

První dojem po vybalení rozhodně udělá velikost telefonu. Už tak velké rozměry ještě zvýrazní ostré hrany, které jsou vytaženy do šířky. Kromě toho, že kvůli tomu telefon působí zbytečně mohutným dojmem, nepřidá ani na pohodlnosti ovládání.  Komfort při používání jsem mohl srovnat třeba s HTC Titanem nebo nejnovějším Nexusem. Jejich zaoblené hrany jsou mnohem pohodlnější. Navíc opticky zmenší telefon. Dalším problémem pak je poměrně velká tloušťka.

Verzo Kinzo Verzo Kinzo

Konektory a ovládací prvky jsou rozmístěny poměrně netradičně. Na spodní straně najdete microUSB konektor posunutý k pravé straně, tlačítko pro vypnutí či zapnutí displeje je na horní straně posunuté ke straně levé. Po chvíli zvykání by to neměl být problém. Velkým zádrhelem ale je 3,5 mm audio konektor umístěný v levé hraně. Pokud nepoužíváte sluchátka se zalomeným konektorem, při zasunutí telefonu do kapsy se bude rovný konektor lámat. Na stejné hraně najdete i dvě tlačítka pro ovládání hlasitosti zvukového výstupu.

Verzo Kinzo Verzo Kinzo Verzo Kinzo Verzo Kinzo

Celkově působí tělo telefonu dojmem levnějšího androidu, kterých je bohužel na trhu celá řada. Plasty nás neuchvátili ani svou pevností, ani nikterak povedeným slícováním.

Verzo Kinzo Verzo Kinzo Verzo Kinzo

Displej telefonu na mě působí dost rozporuplně. Na jednu stranu má i díky vysokému jasu poměrně slušné pozorovací úhly, na stranu druhou však vázne dotykové ovládání. I když se samozřejmě jedná o kapacitní displej, není citlivý tak, jak jsme zvyklí z ostatních telefonů. Například při hraní her, kde je třeba rychlých reakcí se tato slabina projeví nejvíc.

Verzo Kinzo Verzo Kinzo

Povedená nástavba starého základu

O něco lepší hodnocení si zaslouží systém telefonu. Verzo přistoupilo k nástavbě Androidu vytvořené na míru.  Výrobce pozměnil domovskou obrazovku, telefonní aplikac s kontakty a seznam instalovaných aplikací. Vše je laděno do modré barvy s výraznými lesklými prvky. Komu se líbí podobně barevné HTC Sense, toho zaujme i rozhraní Verza.

 Seznam instalovaných aplikací

Problémem takto vylepšených systémů jsou i u známých výrobců aktualizace systémů. Zde je to ještě znásobeno starším Androidem 2.2 Froyo. V systému tak chybí věci jako pokročilá editace textu, správa baterie, vylepšená správa běžících aplikací nebo rozšířené možnosti fotoaparátu.

Pro běžné uživatele to však není zásadním problémem, pro ty je rozhodně přínosnější líbivý vzhled, než rychle dostupné aktualizace.

Naslouchání komunitě

Verzo svůj kreativní přístup k uživatelům předvedlo implementováním aplikace TellMe, která je napojena na systém ticketů. Prostřednictvím nich můžete informovat výrobce o tom, co se vám na telefonu nelíbí, či jak byste přístroj vylepšili. Můžete tak přispět k budoucím změnám.

Verdikt

Dojmy z testování Verzo Kinza jsou velice rozporuplné. Zatímco přibaleným příslušenstvím nás výrobce překvapil a ukázal, že se vydal správnou cestou, samotným zpracováním telefonu nás mírně zklamal. Kinzo by se mohlo líbit především těm, kteří si potrpí na bohatý obsah balení a navíc chtějí smartphone používat i jako navigaci. Díky dodávané navigační aplikaci a držáku do auta není třeba dalších investic.

KL24

Parametry
Cena (GPS Pack) 8689 Kč včetně DPH
Názor 70%
Zapůjčil Verzo
Verzo Kinzo
procesor Cortex-A8 (1 GHz)
displej 4,3" (800 × 480)
RAM 512 MB
interní paměť 512 MB (rozšiřetelná kartami microSD)
fotoaparát 5 Mpx
operační systém Android 2.2
rozměry 132 × 70 × 12 mm
hmotnost 155 g

Kompletní galerie

Kompletní galerie

Dodávaná sluchátka překvapí kvalitou zvuku Dodávaná sluchátka překvapí kvalitou zvuku I na adaptéru pro microSD kartu najdete logo Verza Adaptér do automobilového zapalovače Adaptér do automobilového zapalovače Verzo Kinzo Verzo Kinzo Verzo Kinzo Verzo Kinzo Verzo Kinzo Verzo Kinzo Verzo Kinzo Verzo Kinzo Verzo Kinzo Verzo Kinzo Verzo Kinzo Verzo Kinzo Verzo Kinzo Domovská obrazovka systému Seznam instalovaných aplikací Občas narazíte na špatnou lokalizaci systému Aplikace TellMe pro kontaktování vývojářů Rozhraní navigace Sygic Držák do auta Držák do auta Netradiční balení Netradiční balení Netradiční balení Netradiční balení Netradiční balení Netradiční balení Pouzdro na telefon z umělé kůže Pouzdro na telefon z umělé kůže Fólie na displej a pouzdro Manuál a kartička s licenčním číslem navigace Poslední patro balení Napájecí adaptér a datový kabel Napájecí adaptér

Byl pro vás článek přínosný?