Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Veterán grafických karet Matrox se spolehl na GPU od Intelu. Vydává karty Luma s čipy Arc. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 4. 5. 2023 12:31

    Jan Olšan

    I DP 2.1 používá kompresi, bez komprese by myslím měl zvládnout 8Kp60 (myslím ale, že až s tím UHBR 13.5). Jenže díky větší propustnosti zvládne vyšší snímkovou frekvenci, než bude nutné DSC aktivovat. Případně bud emožné použít menší kompresní poměr (méně kvantizace). V digital signage použití by DSC zrovna nevadilo, ale když se pracuje s videem nebo fotografiemi, tak bych to teda aktivní mít nechtěl.
    Úplně bych se na tu nerozeznatelnost komprese nespoléhal. Teď s z halvy si nevzpomenu, co to bylo za monitor, ale v recenzi jehodnoho 4Kp144 monitoru jsem narazil na to, že tester uváděl, že narazil na zvláštní rozmazání zeleného textu na černém pozadí, které se dělo jenom někdy - podle toho, kde na obrazovce (jak vysoko) ten text byl. Podle toho popisu projev kvantizace (a rate control, vzhledem k tomu, jak to bylo ovlivněné tím, na kterém řádku to bylo) té komprese DSC.
    Že to není možné naměřit přístroji, to IMHO nebude pravda. od toho ty přístroje jsou, AFRC iirc taky zaznamenají, tak proč ne tohle.

    K HDMI 2.1... používá ho hodně monitorů? (a tím myslím HDMI 2.1 s tím vyšším datovým tokem, ne přejemnované HDMI 2.0). Zrovna v tomhle případě karty používají jenom DisplayPort, takže pro ně HDMI 2.1 relevantní není. (Jinak nevím, jestli jsem někdy sugeroval, že je HDMI 2.1 zlé...)