Hlavní navigace

VIA má vzorky Isaiahu

27. 3. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Isaiah je jakýsi polooficiální název procesoru, který nahradí zastarávající rodinu VIA C7. Konečně se dočkáme podpory 64bitového rozšíření instrukční sady x86, výkon má narůst a spotřeba zůstat na stejné hladině. Před dvěma měsíci vypustila VIA tiskovou zprávu, že Isaiah bude k mání na jaře a dodala nějaké detaily o použitých technologiích. Nyní se procesory konečně dostávají k systémovým integrátorům. Ke koncovým zákazníkům by se počítače s procesory VIA Isaiah mohly dostat už v květnu/máji nebo červnu/júni.


Diagram jádra Isaiah

VIA s Isaiahem míří do segmentu ultralehkých notebooků a UMPC, současné C7 ale nacházejí využití i v nejlevnějších desktopových systémech. Zřejmě nejbližším soupeřem pro novinku od VIA budou procesory Intel Atom. Ty sice mají mít nižší spotřebu (v rozpětí 0,6-2,6 W, Isaiah má 3,5 W), ale jejich výpočetní jádro je primitivnější (používá in-order exekuci), takže po stránce výkonu by mohla zvítězit VIA.

Intel chystá také dvoujádrové modely Atomu, zatímco Isaiah je jednojádrový. Tchajwanská společnost prozradila, že chystá dual-core procesor vycházející z této architektury, podrobnosti včetně data vydání si ale nechala pro sebe. Já odhaduji, že letos to nebude.

Zdroj: Cnet News

Autor článku