Hlavní navigace

VIA na CES 2009

11. 1. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výstavka, kterou zdokumentoval server ThinkComputers, se překvapivě nenacházela v halách veletržního centra v Las Vegas, nýbrž v nedaleké italské restauraci. Ta v době výstavy propůjčuje část svých prostorů většinou malým a neznámým firmám, letos zde ale vystavuje i VIA a z dalších zvučných jmen D-Link. Sloganem VIA pro letošní Consumer Electronics Show je „Small is Beautiful“ aneb „co je malé, to je hezké“.

Zde jsou k vidění mini-ITX motherboardy s procesory VIA Nano a také prostorově i energeticky úsporné sestavy založené na platformě Trinity, to jest Nano, čipset VIA VX800 a samostatný grafický akcelerátor od S3. Konkrétně napravo se krčící Foxconn RS10-S1 používá procesor Nano L2100 na frekvenci 1,8 GHz a S3 Chrome 435 ULP (speciální úsporná verze), jeho skříň má rozměry 282 × 282 × 94 milimetrů.

Sehnat v našich končinách notebook na platformě VIA není zcela snadný úkol. VIA se nám ale snaží dokázat, že modelů existuje dostatek a chyba tedy musí být někde jinde…

Zajímavostí mezi vystavenými produkty bylo toto zařízení od společnosti UNI-V pojmenované SmartBook. Na tomto miniaturním notebooku běží Windows CE a to dává tušit, že máme co dočinění s procesorem architektury ARM. Konkrétně je to VT8430X od firmy WonderMedia, která je dceřinou společností VIA. WonderMedia nazývá svou netbookovou platformu „Prizm“; procesor podporuje mimo jiné instrukce µDSP 2.0 a dokáže dekódovat video i ve formátu H.264.

CS24

Pozoruhodný je ale hlavně způsob, jakým by UNI-V SmartBook nebo jemu podobná zařízení měla být distribuována: společně se smlouvou s operátorem mobilní sítě, jako je dnes běžnou praxí u běžných mobilních telefonů. Pochopitelně to nebude smlouva na volání a posílání SMS, ale na datové přenosy. Uchytí se tento způsob prodeje netbooků? Budou taková zařízení k mání i v Evropě? A mají počítače s procesory ARM vůbec šanci proti strojům s x86 procesorům a plnohodnotnými desktopovými Windows?

Celou reportáž a videa naleznete na ThinkComputers.org

Autor článku