Hlavní navigace

VIA s novým čipsetem VX855

13. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kolem IGP čipsetů pro úsporné procesory je poslední dobou velmi rušno. Všichni se chtějí pochlubit buď extrémně nízkou spotřebou, případně akcelerací HD videa. Nová čipová sada VIA VX855 MSP (Media System Processor) pro procesory VIA Nano/C7/Eden kombinuje obojí. Nutno ale přiznat, že starší VX800 oběma lákadly disponoval taktéž, v čem se tedy od předchůdce liší?

Vylepšen byl paměťový řadič, který nyní využije i 800MHz DDR2 moduly, je však stále pouze jednokanálový. Liftingu se dočkalo i grafické jádro. Ve spolupráci s S3 Graphics se na svět dostal VIA Chrome9 HCM. Bližší informace nejsou známé, ale rychlost nebude hrát velkou roli. Důležitější je spíš podpora DirectX 9.0 kvůli Windows Aero a vylepšený HD akcelerátor videa. Nový Chromotion engine by měl zvládnout plně dekódovat MPEG-4 AVC a MPEG-2, částečně pak VC-1 a MPEG-4 ASP (DivX).

Co ale může být větší překážkou je jednokanálový LVDS transmitter digitálního výstupu, který nepodporuje Full HD rozlišení (maximálně 1400 × 1050 při 60 Hz). To je v rozporu s tím, že se výrobce chlubí akcelerací 1080p videa, které tak zůstane nevyužito. Možná se jedná o špatně zkopírované specifikace (starší VX800 má dvoukanálový transmitter - 2045 × 1536 při 60 Hz) nebo je to daň za nižší spotřebu.

Samotná VIA plánuje nasazení VX855 do mobilních zařízení a small form factor počítačů, takže rozlišení nemusí být problém, ale ruku v ruce s funkční akcelerací by asi řada uživatelů viděla i plnohodnotný výstup. Tím by ale odřízla VIA Trinity s integrovanou S3 Chrome grafikou, takže jí to ani nemůžeme mít za zlé.

Ořezán byl i řadič disků, který nyní kombinuje ATA/SATA a využít můžete pouze dvou disků najednou, ztratil se rovněž PCI Express. Ostatní komponenty nedoznaly větších změn. Důležité je, že se díky tomu podařilo snížit TDP z 5 W na 2,3 W.

MMF24

Z uvedených vlastností je jasné, že VX855 není ani tak náhradou původního VX800, ale spíš další možností. S VX800 musíme nadále počítat ve VIA Trinity, s VX855 se bude více setkávat v mininoteboocích. Pro uživatele bude možná důležitější vstup Nvidia do tohoto segmentu a co to udělá s cenou a dostupností VIA platformy. Zatím se pořád jedná o vysoce exkluzivní záležitost pro nadšence a ne řešení, které by uspokojilo širší veřejnost. Samotný nový čipset na tom nic nezmění.

Zdroj: VIA

Autor článku