Hlavní navigace

VIA se stane dodavatelem řadičů pro SSD

17. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vlastnosti SSD zpravidla neurčuje pouze typ použitých NAND Flash pamětí, ale zejména řadič (controller). Tento zajímavý trh se specializovanými procesory si prakticky rozparcelovalo několik firem, které můžeme spočítat na prstech jedné ruky. Nejrozšířenější jsou řadiče od Marvellu, SandForce (toho času již v područí LSI) či Indilinxu (ten byl pro změnu odkoupen výrobcem SSD OCZ); Samsung si vyvíjí řadiče pro své vlastní SSD a v minulosti to dělal i Intel (a možná se k tomu ještě vrátí). Jelikož v odvětví zaznamenaly úspěch malé firmy (jmenovitě SandForce a Indilinx), v řeči ekonomů jsou bariéry vstupu do odvětví nízké. Tak proč to také nezkusit?

Něco takového si zřejmě řekli ve společnosti VIA Technologies, která má dlouholeté zkušenosti s vývojem řadičů různých datových rozhraní (v poslední době o ní slyšíme zejména ve spojitosti s USB 3.0). VIA ale nebude svůj řadič pro SSD navrhovat od píky. Plácla si s firmou Tensilica, která ji licencuje svůj design DPU Xtensa. Podobně jako například procesorová jádra architektury ARM, Xtensa neexistuje jako fyzický čip, nýbrž pouze jako návrh obvodu, ke kterému si zákazník musí dovyvinout požadované funkce.

Xtensa se ale na rozdíl od univerzálních ARM jader (která ve svých řadičích používají ostatní výrobci) lépe hodí na operace, které jsou pro řadiče typické; v některých z nich prý obvod Tensilicy překoná konkurenty až čtyřnásobně. Jiin Lai, technologický ředitel VIA, na DPU od Tensilicy oceňuje především možnost dosahovat vysoké datové propustnosti bez nutnosti zvyšovat pracovní frekvenci, hotový řadič tak bude oproti svým konkurentům také energeticky úspornější.

CS24

Nejsem si jist, jestli nízká spotřeba je cílem, který by někdo měl sledovat u řadiče pro SSD; ostatně tuším, že pamětníci občas problémových čipsetů od tchajwanské společnosti se při čtení nadpisu mírně obsypali. Nechme se ale překvapit, s čím nakonec VIA (případně její divize VLI) vyrukuje.

Zdroj: Tensilica