Hlavní navigace

VIA Trinity: další úsporná platforma

18. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Milovníci minipočítačů a úsporných domácích serverů mají důvod k radosti, výrobci jim v poslední době vychází vstříc. Nová platforma VIA Trinity je založena na třech důležitých čipech: procesoru VIA Nano (i starší C7), čipsetu VX800 a onboard grafiky připojené pomocí PCIe od S3 Graphics. Podobné řešení včera představila Nvidia s názvem Ion.

Původně mělo být vše jinak, Nvidia měla s VIA velké plány a spolu měli tvořit platformu VN (VIA-Nvidia) s procesorem Nano/C7 a čipsetem GeForce (MCP79). Nakonec ze spolupráce sešlo a delší dobu bylo jasné, že Nvidia nabídne stejnou čipovou sadu pro konkurenční Intel Atom. Po včerejším představení Ionu tak VIA představuje vlastní platformu.

Samotný procesor je připojen VIA V4 sběrnicí (šířka pásma 800 MHz) s univerzální čipsetem (MSP - Media System Processor) VX800, která při malých rozměrech (33 x 33 mm) slibuje spotřebu okolo 5 W. Grafické jádro od S3 splňující DirectX 10.1 a OpenGL 3.0 je spíše formalitkou, užitečnější bude akcelerace HD videí díky ChromotionHD 2.0 a HDMI výstup.

Větším tahákem určitě bude verze s VIA Nano, která přinese mnohem vyšší výkon, lepší spotřebu i technologie, ostatně psali jsme už o tom několikrát. Pro představu C7 doporučuji přečíst recenzi Eltrinex Mini Notebook nebo HP Mini Note 2133 na ExtraNotebook

Nasazení bude možné v notebooku i desktopu, třeba na na Mini-ITX 2.0 desce, se kterou přišla právě VIA. 

MMF24

Zdroj: VIA

 

Autor článku