Hlavní navigace

VIA uvedla nové desky APC. Přináší ARM Cortex-A9 a elegantní papírové pouzdro

18. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Produkce spartánského skoropočítače Raspberry Pi se dle některých údajů v současnosti blíží k miliontému kusu. V květnu minulého roku jsme zde představili desku APC, což je počin firmy VIA, britskou malinou očividně inspirovaný. APC sice bylo větší a o drobek dražší, bylo však také v řadě aspektů blíže praktické použitelnosti. Iniciativa od té doby nezapadla, naopak. Včera byly uvedeny dvě nové verze APC, nazvané v aluzi na hru Kámen, nůžky, papír Rock a Paper. Zejména druhý z nich zaujme svou minimalistickou „skříní“, podobnou knize.

Jak můžete vidě na fotografiích, Paper skutečně vypadá docela neotřele (pomiňme praktickou užitečnost). Deska je upevněna v hliníkovém pouzdře, to je však vloženo do otevíratelných desek z papírové lepenky. PCB uvnitř je zřejmě společné pro Rock i Paper a zachovalo si typickou červenou barvu, snad jediným rozdílem je absence analogového portu VGA (HDMI pochopitelně zůstálo). Zřejmě zmizel ze stylových důvodů, v designu by působil rušivě.

VIA APC - Paper
VIA APC - Paper

 VIA APC - PaperVIA APC - Paper

Proti původnímu APC 8750 zvěstují oba nové modely uričté pokroky v hardwarové výbavě, byť ne dvakrát dramatické (proti třeba Odroidům). Ústřední změnou je nahrazení silně zastaralého čipu architektury ARM11 za SoC s modernějším jádrem Cortex-A9 (Wondermedia PRIZM WM8950). Bohužel je jádro pořád jen jedno a navíc taktované na mrzkých 800 Mhz (srovnejte s takty horké novinky, NovaThoru L8580). Výkon tedy bude stále minimální. Nové desky disponují dvakrát větším integrovaným úložištěm (4 GB, rozšiřitelné kartou microSD). Co ale možná potřebovalo upgrade víc, je integrovaná RAM, která zůstala na 512 MB. Na druhou stranu Rock a Paper konečně zvládají obraz o rozlišení 1920 × 1080 bodů.

VIA APC - Rock
VIA APC - Rock

Z boku desek zmizely dva ze čtyř USB (jedno se vrátilo ve formě micro a mělo by podporovat USB On-The-Go). Uvnitř je tento deficit do jisté míry vynahrazen přidáním rozhraní JTAG, GPIO, SPI a I2C, což jistě potěšilo kutily. Rozměry zůstávají stejné (PCB má 17 × 8,5 cm, jde o polovinu formátu Mini-ITX). Papíru jeho obal přidává několik centimetrů, výsledná kniha měří 20,4 × 9,8 × 2,8 cm.

VIA APC - RockVIA APC - Paper 

Rock si lze ihned objednat (stojí 79 USD), knižní verze Paper bude ale k objednání až v březnu a dali byste za ní víc, a sice 99 USD. Pomineme-li sázku na styl u Paperu, zůstává i novým APC relativně úzké pole působnosti. Na exotické PC jsou slabé, poslouží ještě tak coby minimalistický kiosek s Androidem, nebo pro amatérské experimentování s architekturou ARM. Jak již ale bylo řečeno, lze je jako Raspberry Pi využít i pro různé kutilské účely.

 

Příznivci procesorové řady, kterou pro firmu VIA vyvíjí dceřinka Centaur, by se možná nad příklonem firmy k architektuře ARM (obhospodařované pro změnu pod značkou Wondermedia) měli zamyslet. Je totiž otázka, zda neznačí postupné opuštění architektury x86. Ta je na jednu stranu příležitostí, protože tento trh je chráněný proti nově příchozím vyzyvatelům. Na stranu druhou je ale VIA závislá na licencích od Intelu a za poslední desetiletí se jí nikdy nepodařilo podstatně zvětšit svůj drobný tržní podíl.

VIA Armos-800
VIA Armos-800

CS24

Určitým náznakem budoucího by mohlo být i uvedení průmyslového PC VIA Armos-800. To by bylo poměrně typickým počinem tchajwanské firmy (založeným na vlastní desce formátu Pico-ITX), nebýt faktu, že je rovněž místo čipu Eden nebo Nano vybaveno čipem s jádrem Cortex-A8. Uzavření kapitoly třetího výrobce procesorů x86 by nicméně bylo smutnou zprávou, takže nezbývá než doufat, že zde jde toliko o snahu diverzifikovat.

Zdroje: VIA, APC (1, 2, 3)