Hlavní navigace

VIA VX11: USB 3.0 a integrovaná grafika s DirectX 11

27. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čipová sada VIA VX11 ještě nebyla oficiálně vydána (mělo by se tak stát pravděpodobně ke konci druhého čtvrtletí, během červnového Computexu nebo po něm), přesto už nyní známe jeho kompletní specifikace. Vypustil je korejský server savage3d.tistory.com, který informace získal z 295stránkového dokumentu VIA Embedded Product Guide 2012 Vol. 1.

VX11 je čtvrtou generací čipu, který VIA označuje „MSP“ (Media System Processor). MSP kombinuje funkce klasického severního můstku včetně řadiče pamětí (VIA totiž stále používá sběrnici FSB ne nepodobnou té, kterou měl Intel na LGA 775 a starších platformách), jižního můstku a navíc obsahuje i integrované grafické jádro. Všechny zásadní funkce tak obstarají dva čipy, stejně jako na platformách Intelu s procesory Sandy Bridge nebo AMD s APU. Pouze rozdělení funkcí mezi dva čipy je odlišné.

Nyní už se můžete pokochat klasickým blokovým diagramem, který je tentokrát bohužel jen ve stupních šedé.

Za zmínku stojí, že vedle šesti portů USB 2.0 nabídne čipset nativně také tři konektory USB 3.0. Čtvrtý port je označen jako „USB 3.0 Device“, tudíž zřejmě slouží k připojení počítače jakožto zařízení k jinému počítači. Pro připojení úložných zařízení jsou k dispozici dva SATA porty s rychlostí 3 Gb/s, pokud by bylo potřeba připojit další řadič, lze to učinit díky šesti linkám PCI Express, které čipset nabízí.

Všechny specifikace pohromadě a srovnání se třemi předchozími MSP naleznete v této tabulce. Chybí pouze údaj o TDP (tedy maximální spotřebě), tato hodnota by měla být stejně jako u předchozí generace 4,5 W. Stojí za pozornost, že VX11 je vybavena zbrusu novým integrovaným grafickým jádrem Chrome 640 nebo 645 s podporou DirectX 11. Kdy S3 Graphics vydá i variantu v podobě samostatné karty do PCI Express, zatím není známo.

Nová Chrome (ani v integrované podobě) by nicméně nemusela být špatnou volbou pro HTPC. Jak se lze dočíst v podrobných specifikacích, grafické jádro obsahuje videoprocesor akcelerující dekódování MPEG2, WMV9/VC1 a H.264 a také „H.264 video encoder“, zřejmě alternativa ke Quick Sync od Intelu.

VX11 jako první MSP podporuje frekvenci FSB 1066 MHz, díky čemuž podporuje i nejvýkonnější dvoujádrové a čtyřjádrové procesory z nabídky tchajwanské společnosti. VIA nedávno přidala do své nabídky model L4800E, který navyšuje pracovní frekvenci na základních 1,46 GHz a 1,6 GHz s turbem, udávané TDP ale vzrostlo na 45 W. Zde už se VIA pouští do končin, kde toho nemá moc co nabídnout, uvážíme-li, co ze stejného energetického rozpočtu dokáže vytřískat Intel: TDP 45 W má např. Core i5-2500T, čtyřjádro Sandy Bridge na 2,3 GHz. A to má v sobě i severní můstek a grafické jádro.

KL24

VIA na své facebookové stránce potvrdila, že chystá základní desku řady pc-1 formátu Flex-ATX. Rodina pc-1 zahrnuje cenově dostupné desky (pc-1 znamená „PC pro další jednu miliardu lidí“), pojmem Flex-ATX se rozumí rozměry 244 × 190 mm.

Zdroj: savage3d.tistory.com, za tip děkujeme Tralalákovi

Byl pro vás článek přínosný?