Hlavní navigace

VIA vydává své první čtyřjádro

12. 5. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po letech slibů se fanoušci věčně třetího výrobce x86 procesorů dočkali (vlastně si ještě počkají na reálnou dostupnost, ale oficiální vydání proběhlo právě dnes). Tchajwanská VIA vydává svůj historicky první procesor se čtyřmi jádry. Zvolila pro něj koncept slepence, který nejednomu z vás jistě připomene první čtyřjádra od Intelu, Core 2 Quad z počátku roku 2007.

Procesor se skládá ze dvou dvoujádrových čipů, které VIA jinak prodává jako Nano X2 (oficiální představení proběhlo v lednu/januári letošního roku). Ty jsou vyráběny 40nm postupem u TSMC, z hlediska architektury se ale jedná o staré známé Nano neboli Isaiah. VIA Nano Quad-Core používá balení NanoBGA 2 o rozměrech 21 × 21 mm a je tedy pinově kompatibilní se stávajícími modely (stejné balení používá i dnes již notně obstarožní C7-M a samozřejmě celá rodina Nano).

Dva čipy jsou mezi sebou a s čipsetem propojeny klasickou sběrnicí (V4), která může běžet až na 1333 MHz. Procesor má celkem 4 MB L2 cache (každé jádro má vlastní 1 MB) a udávaná obálka tepelného výkonu je 27,5 wattu. VIA zatím vydala jediný model čtyřjádra, VIA Nano Quad-Core E4700, u něhož udává pracovní frekvenci jako „1,2+ GHz“. Vysvětlení nalezneme na následujícím slajdu:

VIA po vzoru Intelu a AMD vybavila procesor automatickým přetaktováním, které nastavuje maximální možnou frekvenci, při které ještě nedojde k překročení TDP. Touto technologií jsou vybaveny už Nano X2 a u nich platí, že model označený jako 1,2+ GHz může pracovat až na 1467 MHz (taktuje se v krocích po 133 MHz, zde tedy maximálně o dva kroky). Společně s frekvencí se mění i napětí.

Zde se bohužel projevuje, že Nano byl původně navrhnut jako jednojádrový procesor. Adaptivní přetaktování a úsporné stavy totiž fungují vždy pro všechna jádra naráz, nelze podle potřeby jednotlivá jádra vypínat a jiná přetaktovávat.

VIA si netroufá srovnávat své quad-core se čtyřjádry Intelu nebo AMD (ostatně v této třídě spotřeby není moc s čím srovnávat) a tak procesor staví proti dvoujádrovému AMD E-350. Nano Quad-Core samozřejmě vyhrává na celé čáře a společně s integrovaným grafickým akcelerátorem Chrome9HD Chrome 520 v severním můstku VIA VN1000 porážejí AMD i v 3DMarku06.

KL24

Další slajdy a oficiální grafy najdete na našem fóru (děkujeme Tralalákovi), něco více o čtyřjádrovém Nano si můžete přečíst na serverech Anandtech (součástí článku je i exkurze do vývojového střediska Centaur) a PC Perspective.

Zdroj: VIA

Byl pro vás článek přínosný?