Hlavní navigace

Víc výkonu pro nadšence a hráče: Vylepšené sloty NitroPath zlepšují frekvence pamětí DDR5

Sdílet

Asus NitroPath na X870E desce Autor: Asus
Asus NitroPath na X870E desce
Nový design pinů ve slotu DIMM s lepší kvalitou signálu umožní až o 400 MHz vyšší takt. Použité jsou teď na některých nových deskách Asus platforem AMD X870E a Intel Z890.

Na trh teď přichází nová základní desky pro procesory AMD (s čipsetem X870E) i pro nové procesory Intel Core Ultra 200S (s čipsetem Z890). Na deskách Asusu bude k vidění jedna novinka, která má zlepšit výkon operačních pamětí. Jde o nové provedení slotů DIMM, které zvenku nevypadá odlišně, ale uvnitř má zlepšováky, s nimiž by se DDR5 měla dát přetaktovat na vyšší frekvence a mít lepší signál pro stabilnější fungování.

Asus tuto novinku pojmenoval NitroPath a jde o speciální design slotu DIMM. Pravděpodobně víte, že elektrická komunikace procesoru s operační pamětí je velmi náchylná na rušení a kvalitu signálu. Jde asi o nejcitlivější část základní desky a schopnost dosahovat vysoké rychlosti pamětí vyžaduje co nejkvalitnější PCB. Rozdíl dělá například i přítomnost čtyř místo dvou slotů na desce. Sloty NitroPath mají právě za cíl zlepšit kvalitu signálu a dostat se na vyšší frekvence paměti.

Podle Asusu tento vylepšený design dovoluje zvýšit rychlost pamětí (při jejich přetaktování) orientačně asi o 400 MT/s (400 MHz efektivní frekvence), což znamená, že stejné paměti DDR5 budou schopné pracovat stabilně na frekvenci zhruba o tuto hodnotu vyšší oproti desce, která by měla standardní sloty DIMM. Podle Asusu také sloty drží paměťové moduly větší silou (+57 % ve slotu, o 20–25 % silnější západky jistící paměť ve slotu). Toto by mělo zlepšit životnost slotu při častém vyměňování modulů, i když opotřebení slotů snad v praxi nebude tak častý problém.

Zlepšený design pinů

Důvod, proč sloty mají (podle Asusu, je samozřejmě otázka, jak dobře to pak dopadá v praxi) dosahovat lepší frekvence, spočívá v tom, že mají předělané piny, které vytvářejí kontakt s ploškami na modulu. Cílem bylo zkrátit konec pinu, který přečnívá za kontaktní plošku. Pin totiž na plošku nedosedá svým koncem. Je tvořený čímsi jako poměrně dlouhým „pérkem“, které vytváří kontakt svojí prohnutou částí a poté ještě kousek pokračuje.

Diagram ukazující kvalitu signálu při rychlosti DDR5-8600. Vlevo běžné sloty DIMM, vpravo NitroPath

Diagram ukazující kvalitu signálu při rychlosti DDR5–8600. Vlevo běžné sloty DIMM, vpravo NitroPath

Autor: Asus

Tento přečuhující konec pinu má ovšem negativní vliv. Při vysokorychlostní komunikaci pamětí DDR5 dochází k tomu, že elektromagnetický signál putuje i do slepé části vodiče a odráží se od jejího konce (také by zřejmě měl fungovat jako anténa). To pak celkově zhoršuje čistotu signálu a tím schopnost spolehlivě přenášet data.

NitroPath má ony konce pinů výrazně zkrácené (až o 70 %) díky tomu, že jsou otočené směrem dolů a nepotřebují pro pružení druhou oporu v horní straně slotu. Můžete to vidět na srovnávacím schématu od Asusu. Tímto se ono rušení navíc zmírní, a protože je kvalita signálu lepší, dá se se stejným procesorem a stejnými moduly dosáhnout lepší frekvence pamětí, než se začne objevovat nestabilita (paměti začnou být nestabilní na vyšší frekvenci než dříve).

Schéma konstrukce pinů v paměťových slotech v řezu. Vlevo běžné sloty DIMM, vpravo NitroPath

Schéma konstrukce pinů v paměťových slotech v řezu. Vlevo běžné sloty DIMM, vpravo NitroPath

Autor: Asus

Nejde asi o nic revolučního a tyto sloty asi nebudou něco, bez čehož by ostatní desky nemohly konkurovat, ale jde o příjemný bonus. Sloty NitroPath nevyžadují žádnou speciální podporu ze strany procesoru ani u modulů DDDR5 – půjde do nich strčit jakékoli už existující modely. Použití NitroPath je tedy zcela transparentní. Podobně konstruované sloty se pravděpodobně objeví později i u ostatních výrobců. Asus je údajně vyvinul ve spolupráci s výrobcem konektorů Lotes a měl by na ně mít asi roční exkluzivitu.

První desky už jsou venku

První desky se sloty NitroPath jsou Asus ROG Crosshair X870E Hero a Asus ROG Strix X870E-E Gaming Wi-Fi pro procesory Ryzen (platforma AMD AM5). Technologie ale bude k mání i na deskách pro procesory Intel, a to na nových modelech platformy LGA 1851 pro procesory Intel Core Ultra 200S (Arrow Lake). Tam půjde o desky Asus ROG Maximus Z890 Extreme, Asus ROG Maximus Z890 Hero a Asus ROG Strix Z890-E Gaming WiFi.

Asus tyto sloty NitroPath bude používat na deskách se čtyřmi sloty DIMM, které mají horší schopnost dosahovat vyšších rychlostí pamětí než speciální desky pro nadšence s jen dvěma sloty. Je to proto, že druhý slot DIMM na stejném kanálu „kazí“ kvalitu signálu podobně jako onen přečuhující kus vodiče ve slotu, i pokud není použitý (a pokud paměťový řadič opravdu obsluhuje dva moduly na kanál, tak ke snížení dosažitelné frekvence dochází také z dalších důvodů). Podle Asusu současné desky s dvěma sloty mají tak kvalitní návrh PCB a komunikace CPU s pamětí, že by u nich technologie NitroPath už neměla podobný efekt, pročež jeho dvouslotové desky tyto sloty zatím nepoužívají.

Standard CAMM2 by zde pomohl také

Možná je dobré zmínit jednu věc. Problém, který je zde řešen, mají konektory DIMM, ale nenastává u pamětí CAMM2 (nebo LPCAMM) s kompresní instalací. Jejich způsob kontaktu taktéž eliminuje problém onoho slepého konce vodiče a obecně je tato technologie také zaměřená na zlepšení kvality signálu mezi CPU a pamětí (také díky tomu, že tento standard nepoužívá dva moduly na kanál).

ICTS24

Paměti CAMM2 opravdu jdou do herních PC, na Computexu to začalo. Ale jen pro Intel, ne AMD? Přečtěte si také:

Paměti CAMM2 opravdu jdou do herních PC, na Computexu to začalo. Ale jen pro Intel, ne AMD?

Tudíž přechod na paměti CAMM2 místo používání modulů DIMM by rovněž byl řešením. CAMM2 by pravděpodobně celkově dosahovalo ještě lepší kvality signálu než DIMM sloty NitroPath, a pokud by šlo čistě o maximální výkon, jsou asi lepší řešení. Nicméně to by samozřejmě vyžadovalo nové moduly, které by nebyly kompatibilní s běžnými deskami používajícími DIMMy, zatímco řešení Asusu nenabourává kompatibilitu pamětí s ostatními existujícími modely desek.

Zdroje: Asus, Tom’s Hardware