Hlavní navigace

Více kanálů a rozlišení 4K. ČRa spustily v Praze DVB-T2 s videem ve formátu HEVC

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od 13. května 2014 testují České Radiokomunikace spolu s Českou televizí nový standard televizního vysílání DVB-T2. Z žižkovskému vysílače (kanál 50) tím zároveň spustily první test Ultra HDTV (4K, 3840 × 2160 px) ve střední a východní Evropě. Dnes pak obě společnosti překonaly další milník, vysílání nově běží ve formátu H.265 (HEVC).

HEVC při zachování kvality jako MPEG-2 slibuje o 60 % nižší datový tok, ČRa v budoucnu díky lepším enkodérům počítají s úsporou až 75 %. To bude v praxi znamenat, že se do jednoho multiplexu jednou až 3 UHDTV, 10 HDTV, nebo 40 kanálů ve standardním rozlišení. Současné multiplexy pojmou ve formátu MPEG-2 až osm kanálů.

ČRa spustilo DVB-T2 s formátem HEVC
Na testech nového vysílání se podílí i Sony, jejíž televizory řady XBR zvládnou DVB-T2, HEVC a mají rozlišení 4K

DVB-T2 přinese nejen nové kompresní formáty, ale díky nové modulaci a kódování také vyšší datový tok na jeden multiplex. Jak uvádí DVB.org, pro DVB-T je typický bitrate okolo 24 Mb/s, u DVB-T2 je to až 40 Mb/s. Z toho si můžete udělat představu, kolik to bude dělat na jeden kanál (u SD asi 1 Mb/s, HD asi 4 Mb/s a UHD asi 13 Mb/s).

„Budoucí migrace na nový vysílací standard DVB-T2 s HEVC umožní rozvoj zcela nových typů služeb pro televizní diváky. Vedle zvýšení počtu vysílaných TV kanálů a vyšší kvality bude možné také realizovat mobilní TV příjem a propojení TV vysílání s internetovými službami. Předpokládáme, že stávající DVB-T sítě budou několik let vysílat paralelně s novou DVB-T2 technologií, takže bude zajištěn TV příjem i na stávajících přijímačích, které nový vysílací standard nepodporují. O termínu zahájení vysílání v DVB-T2 nyní jednáme s Českým telekomunikačním úřadem, který nám testování nových technologií umožnil,“ uvedl Marcel Procházka, ředitel pro regulaci a strategii ČRa.

Na testech se podílí i společnost Sony, která zapůjčila nový model 4K televize. „Společnost Sony klade velký důraz na vývoj Ultra HD televizorů, kterou jsou v současné době zárukou nejvyšší možné kvality obrazu a příslibem do budoucnosti. Nejde jen o samotné vyšší rozlišení obrazu (3840 x 2160), ale také o zobrazení většího množství barev než na běžných Full HD televizorech. Modely televizorů Ultra HD pro rok 2014 jsou proto vybaveny nejen DVB-T2 tunerem, ale i novým kodekem HEVC,“ uvádí Martin Huba, Trade Marketing Manager Sony pro ČR a SK.

 

Cílem testu je zejména ověření nároků nové generace televizního vysílání v rozlišení 4K na kompletní přenosový řetězec – výroba obsahu, jeho odbavení, signálové zpracování, vysílání a příjem prostřednictvím příslušně vybavených televizních přijímačů a set-top boxů. Česká televize zatím v rámci DVB-T2 vysílá jen testovací smyčku o délce 77 sekund.

CS24

Radiokomunikace experimentují s DVB-T2 už od listopadu 2010. V aktuálním testu, který skončí na podzim (licence ČTÚ vyprší 30. listopadu), chce firma mj. ošetřit možné rušení signálu kvůli vysílačům mobilních sítí LTE (800 MHz), jež jsou si frekvenčně blízké.

Zdroj: ČRa