Hlavní navigace

Více Linuxu ve Windows Storu. Microsoft pro testování uvolnil dvě edice SUSE

26. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

V loňském roce Microsoft všechny překvapil, když uvedl zvláštní vrstvu kompatibility, díky které je možné ve Windows spouštět linuxové aplikace. Na tomto řešení Redmondští spolupracovali s firmou Canonical, proto do Windows také integrovali velkou část Ubuntu. Skrze Bash pak můžete linuxové programy spouštět – s grafickým rozhraním se primárně nepočítá. Jedná se o řešení pro vývojáře a vývojářky, pro běžné jedince se jedná maximálně o zajímavost.

Microsoft chce každopádně danou část uživatelské základny učinit šťastnou, takže do Windows 10 Fall Creators Updatu plánuje přidat podporu pro další dvě linuxové distribuce. Půjde o SUSE a Fedoru. První ze dvojice jmenovaných se v těchto dnech dostal do Windows Storu, kde jej mohou testovat ti, kdo se zapojili do programu Windows Insider.

KL24

Tip: 10 novinek, které na podzim přinese Windows 10 Fall Creators Update

K dispozici jsou dvě různé varianty SUSE. Konkrétně se jedná o openSUSE Leap 42, který se zaměřuje na vývojářskou obec, zatímco SUSE Linux Enterprise Server 12 je původně distribuce cílená na provoz serverů. Stažení nebude objemné, ze Storu v obou případech získáte zhruba 200MB balíčky, pro provoz linuxových subsystémů je však vyžadováno až několik gigabajtů místa. Podporován je Windows 10 build 16190 a novější.

SUSE je dostupný pro testovací sestavení Windows SUSE je dostupný pro testovací sestavení Windows

Byl pro vás článek přínosný?