Hlavní navigace

YouTube a Netflix už nabízejí videa ve formátu AV1, můžete si je vyzkoušet

18. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Alliance for Open Media, Cnews.cz

Pokud sledujete oblast komprese videa, pak asi víte, že letos byl dokončen kodek (či lépe řečeno kompresní formát) AV1, který je dílem řady velkých firem sdružených v konsorciu AOM. Specifikace byla definitivně dokončena na začátku léta (i když oznámeno to marketingově bylo už na jaře) a nyní začalo i první pilotní nasazení do praxe. Zatím má jen zkušební povahu, ale otestovat si nový formát můžete i vy sami. Začátkem září si uživatelé poprvé všimli, že se první videa s kompresí AV1 objevila na YouTube. Není to z pochopitelných důvodů nasazení plošné, enkódování do nového formátu nastalo jen u malého množství videí. Google poté tento otevřený test také sám oficiálně oznámil. Obsah v AV1 můžete najít v tomto playlistu, kde k němu také YouTube přidalo vysvětlující komentář.

Podpora zatím jen v beta verzích prohlížečů

Pokud chcete tato videa vyzkoušet, budete se muset vybavit beta prohlížečem, podpora je zatím v raném stádiu. Uživatelé Chrome budou potřebovat sestavení Chrome 70 (z větve 69 byla původně plánovaná podpora odstraněna). U Firefoxu je podpora dekódování AV1 zařazena v testovacích sestaveních Firefoxu 63, ale musí jít o binárku novější než ze 13. září. U Firefoxu je rovněž potřeba ručně povolit volbu media.av1.enabled v pokročilých nastaveních (otevřete je přes adresu about:config).

Dále ještě musíte nastavit si formát AV1 jako preferovaný na youtube.com/testtube (volba „Prefer AV1 for SD“). Podle Google se AV1 použije pro verze videa s rozlišením 480p a nižším, pro vyšší dostanete VP9. Toto rozlišení by mělo být poměrně dobře dekódovatelné na CPU, na rozdíl od vyšších. V budoucnosti by však AV1 mělo být použito pro vysoká rozlišení, na která jsou nové formáty optimalizovány.

Beta test AV1 na YouTube Beta test AV1 na YouTube

Důvodem, proč ještě AV1 není podporováno v standardních verzích prohlížečů, je to, že jen velmi nedávno bylo standardizováno multiplexování kodeku AV1 do kontejnéru MP4. V tom vám také YouTube toto video posílá. Ukládání do formátu Matroska (mkv/webm) ještě standardizováno není, takže soubory nyní vytvořené nemusí být v budoucnosti správě čitelné a nebyl by dobrý nápad je nyní šířit.

Podle YouTube byly testovací klipy vybrány tak, aby byly reprezentativní pro různé druhy videí, které jsou v této službě populární. Zařazeny jsou tak statické záběry jako v talkshow nebo youtuberských videoblozích, ale také více rozpohybované nahrávky jako jsou hudební videa. Podle popisu by měla videa mít vysoký datový tok kvůli otestování výkonu dekodérů. Vyšší bitrate klade na dekódování pomocí CPU tvrdší nároky. Kvalita obrazu by tudíž měla být poměrně vysoká vzdor nezralým enkodérům. Při reálném nasazení YouTube asi ale bitrate sníží (a tím bohužel i obrazovou kvalitu).

Test AV1 má i Netflix

Také u Netflixu probíhá menší test AV1 v praxi. V tomto případě nejde o test přímo v rámci služby jako u YouTube, firma má ale testovací videa na svém webu zde. Jde o jen jeden vzorek, ale dostupný je v různých rozlišeních a kvalitách. Můžete si vybrat hotové soubory od 432 řádků až po Full HD (1080p) s datovým tokem 6 Mb/s.

KL24

Pokud budete tyto vzorky zkoušet přehrát mimo internetové prohlížeče, asi také můžete narazit na ne úplně zralou podporu dekódování. Při testu s aktuálním sestavením přehrávače MPV referenční/výchozí dekodér (libaom) dokázal použít jen dvě jádra procesoru. Pro real-time dekódování v rozlišení 1080p to na použitém starším CPU nestačilo, takže se obraz cukal a snímky vypadávaly.

Pomalé dekódování? Brzo by se mělo zlepšit

Nicméně ještě tento měsíc by na konferenci Videolan Video Dev Days 2018 měl být představen nový dekodér Dav1d od autora dekodéru VP9 v Ffmpegu. Ty by snad měl mít lepší výkon a zejména lepší schopnost používat k dekódování více vláken. Po jeho zapojení do přehrávačů videa (a snad i do prohlížečů) by mělo být snazší streamy ve formátu AV1 přehrávat.

Byl pro vás článek přínosný?