Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Video vzkazy ve Skype jsou nyní zadarmo. Služba byla dokončena. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 23. 2. 2013 11:57

    Martin Laskowski (neregistrovaný)

    "Na čipy pro konzole si sice AMD nemůže narazit bůhvíjakou marži, to ale bohatě vynahradí objem prodejů. Bit-tech připomíná případ Imagination Technologies, kterou si koncem 90. let vybrala Sega jako dodavatele GPU pro konzoli Dreamcast. Ačkoliv byl Dreamcast celkem propadák, ImgTec tak získala prostředky pro svůj pozdější vstup na trh grafických karet pro PC pod značkou PowerVR a ještě pozdější uchycení se v oblasti grafických akcelerátorů pro mobilní SoC."


     


    Je to už delší doba, ale mám takový pocit, že celkem se prodalo něco okolo 8M Dreamcastu celosvětově, s tím, že VideoLogic mělo po zdanění cca 1,5 libry za licenci na jeden PowerVR2. Ono totiž VideoLogic (Imagination Technologies) akcelerátor nevyrábělo (PowerVR2 tuším dělal NEC), jen licencovalo technologie výrobcům.


     


    Celkově se snad příjem za PowerVR2 v Dreamcastu pohyboval cca okolo 10 miliónů liber. To není zrovna částka, která by umožnila Imagination Technologies vstup na jiné trhy. Ono ta diferenciace probihala už  v době před PowerVR2. PowerVR2 byl uveden na trh PC tuším 2002?, s tím, že žádný velký úspěch nezaznamenal. Další případný rozmach se už nekonal, nastupovala již pomalu éra ATi/Nvidia, takže pro takto malé firmy nezbylo na trhu místo. Co se týče SoC, embedded a mobilní platformy, tak tam právě PowerVR udělal Imagination Technologies velkou službu a to tím, že licence se dodávaly široké škále výrobců. Tenhle odstavec mi přijde trochu zavádějící, respektive nepřesný. Ale možná se pletu, přeci jen už je to 14-15 let.