Hlavní navigace

Víme, jak bude vypadat chystaný tablet Amazon Kindle

Sdílet

Zdroj: Redakce

Článek vznikl překladem živých zkušeností MG Sieglera z TechCrunch.com

Je nazýván jednoduše „Amazon Kindle“. Ale není takový jako předchozí Kindly. Zobrazuje obsah v plných barvách. Obsahuje sedmipalcový kapacitní dotykový displej. A běží na Androidu. Pověsti o tom, že Amazon chystá plnohodnotný tablet, se objevují už nějakou dobu. Věřím, že jsme byli jedni z prvních, kteří o tom informovali, protože jsme měli důvěrné zdroje. Stejný člověk nám potvrdil i spuštění Amazon Appstore pro Android. Tento zdroj měl opět pravdu, akorát Amazonu trvala příprava zařízení déle, než se očekávalo. Už to ale mají.

Jak to vím? No, nejenže jsem o tom zařízení slyšel, ale také jsem jej viděl a používal. A jsem rád, že vám mohu říct, že se jedná o velkou událost. Možná obrovskou. Ale nejdříve než se všichni komentující zeptají: ne, nemám žádné obrázky, které bych ukázal. To byla jedna z podmínek, se kterou jsem musel souhlasit. Takže místo toho si budete muset zařízení představit v hlavě na základě mého popisu. Nebo se podívejte na BlackBerry Playbook, protože vypadají velmi podobně, co se týče formátu.

Tablet Amazon Kindle

Tak tady je vše, co vím a co jsem viděl.

Ještě jednou, jedná se o sedmipalcový tablet s kapacitním dotykovým displejem. Viděl jsem, jak na něm funguje multitouch ovládání. Což se shoduje s odhady, které mluví o rozpoznávání dvou prstů najednou. iPad však umí rozeznat až 10 prstů naráz. Bude to první Kindle s plnobarevnou obrazovkou. A ano, je tam zadní podsvícení (LCD), žádný e-ink v zařízení není použit.

Když uspěje 7" Kindle za 250 USD, přijde i 10"

Minulý týden se začalo spekulovat, že sedmipalcový tablet Amazonu by mohl být vydán už v říjnu. Desetipalcová varianta by mohla přijít příští rok. To je docela přesné. Zatím Amazon zcela určitě vydá 7" tablet, který by se měl objevit na konci listopadu. Verze, kterou jsem viděl, byla DVT (design verification testing) – testovací designový kousek, který čeká na schválení. Takové teď kolují po firmě. Jsou připraveny, už se jen ladí software. Pokud se hotové tablety ještě nevyrábějí, už brzy by měly.

Původně Amazon plánoval vydat 7" i 10" verzi najednou, ale plány se změnily v létě. Teď všechno vsadili na 7" modely. Pokud se stanou hitem, vydají dražší 10" tablety v prvním čtvrtletí 2012. A kolik bude Kindle stát? 250 amerických dolarů.

Ano, Amazon srazil cenu zařízení na polovinu toho, co stojí základní iPad. A jedná se o stejnou částku, za kterou se prodává Nook Color od Barnes & Noble, se kterým bude přímo soupeřit. Oba mají 7" barevné dotykové displeje, oba používají Android. Tady to začíná být zajímavé. Jak se očekávalo, Amazon vytvořil fork Androidu, postavil na něm vlastní systém pro Kindle. Nevypadá jako žádný z Androidů, které jsme zvyklí vídat.

Převlečený Android

Uživatelské rozhraní je komplet od Amazonu a Kindlu. Je černé, tmavě modré a s trochou oranžové. Hlavní obrazovku tvoří kolotoč (carousel) podobný Cower Flow v iTunes, který odkazuje na veškerý obsah v zařízení: knihy, aplikace, filmy atd. Pod carouselem je dock, do kterého lze připnout oblíbené položky pro rychlý přístup. Pokud tabletem otočíte do horizontální polohy, dock zmizí.

Nad dockem se stavový řádek (čas, baterie) a slouží také k notifikacím. Pokud mají aplikace dostupné aktualizace nebo je připraven nový obsah k odběru, zobrazí se zde. V horní liště se zobrazuje „Your name’s Kindle“ a oranžovým písmem ještě počet notifikací. Vypadá to docela pěkně. Na přední straně přístroje nejsou žádná hardwarová tlačítka. Když jednou klepnete na displej, vyskočí navigační menu se softwarovými tlačítky Zpět, Domů atd.

Klíčovou funkcí Amazonu je, jak jsou jednotlivé služby integrovány. Nakupování v obchodu je záležitostí na jedno klepnutí. Čtečkou knih je aplikace Kindle (vypadá jako ta z iOS nebo Androidu). Hudbu přehrává Cloud Player, filmy Instant Video Player a pro aplikace slouží Android Appstore.

Android Market od Googlu nikde nenajdete. Vlastně tam není žádná aplikace Googlu. Tím vznikl plný fork Android. Pochopil jsem to tak, že Kindle OS běží na nějaké verzi Androidu okolo v2.2. A na tom bude Amazon celou dobu stavět. Jinými slovy: nebudete vědět o nějakém Honeycombu nebo Ice Cream Sandwichi, co běží v pozadí. Veškeré vizuální prvky vytvořil Amazon. Amazon na tom vůbec nepracuje s Googlem.

Je zde samozřejmě také prohlížeč. I když trochu zapadá do vzhledu Kindle UI, téměř se neliší od běžného prohlížeče v Androidu. Ano, používá karty. A ano, Google je stále výchozím vyhledávačem. (Kindle má vlastní vyhledávač obsahu v zařízení.)

Celkově je uživatelské rozhraní hodně citlivé, přetáčení carouselem zase plynulé. Bylo mi řečeno, že prý na tom v Amazonu hodně zapracovali a dále budou vylepšovat. Některé efekty pro přetáčení stránek ještě stále nějakou péči potřebují, alespoň tedy ve verzi, kterou jsem používal.

Věřím, že s Kindlem bude dodávána i aplikace pro snadné čtení webu, jako je Pulse. Hry jsou Angry Birds by také neměly chybět. Ještě jednou: v tabletu je Android Appstore, takže všechen schválený obsah bude možné využít i v Kindlu. Aplikace, hry, doplňky atd. To, že Amazon vytvořil vlastní obchod se softwarem, teď dává větší smysl. Chytrý tah.

Pár postřehů k hardwaru

Myslím si, že zařízení běží na jednojádrovém procesoru (100% jist si ale nejsem). Jestli to správně chápu, 10" verze by mohla používat dvoujádro.

Také jsem přesvědčen, že v zařízení je pouze 6 GB vnitřní paměti. Předpokládá se, že většina obsahu bude uložena kdesi „v cloudu“. Úložný prostor je důležitý hlavně pro knihy a aplikace. Několik odkazů naznačovalo, že se počítá s rozšiřujícími SD kartami, ale nemohl jsem najít žádný slot.

První verze tabletu bude obsahovat pouze Wi-Fi. Amazon ale údajně spolupracuje s operátory, aby mohl přijít s 3G verzí, jako mají ostatní Kindly. Ale do začátku prodeje to nestihne. Nejsem si jistý výdrží na akumulátor, hrál jsem si s tabletem jen pár hodin. Ale dokážu si představit, že to bude dobré, stejné jako ostatní tablety můžeme počítat s přibližně 10 hodinami.

Zadní strana zařízení je pogumovaná, stejně jako u PlayBooku. Pokud tablet držíte ve vertikální poloze, vypínací tlačítko je na spodní straně. Což je trochu otravné, ale zřejmě se počítá, že jej často budete používat horizontálně, pak je logicky na boku. Je zde také microUSB port (pravděpodobně pro napájení). V horní části se nachází reproduktory (pokud jej držíte ve vertikální poloze). Kamerka úplně chybí.

Další taháky

Takže proč by lidé měli kupovat Kindle místo Nook Color? No, mimo integrování základních služeb Amazonu zde budou ještě – myslím – dva důvody. Amazon jej bude masivně propagovat na svých stránkách. Zadruhé výrobce plánuje rozdat kupcům bezplatný přístup do služby Amazon Prime.

Služba jinak běžně stojí 79 dolarů za rok, uživatelé mají díky tomu zdarma neomezené dvoudenní doby dopravy produktů a žádnou minimální útratu pro dopravu zdarma. Ještě důležitější je přístup k Instant Video. Výhod Kindle ale bude zřejmě ještě více.

Co bude s e-ink Kindly?

Pokud jde o stávající Kindly s e-ink displeji, vše, co jsem slyšel, je, že budou nadále koexistovat s noveými tablety (Kindle DX bude možná zrušen). Stanou se prostě jednoduchými a levnými Kindly, zatímco tablet bude onen high-end (tedy dokud nepřijde 10" verze, jestli vůbec). Jeden zdroj mi řekl, že je nepravděpodobné, aby Amazon brzy vydal dotykový e-ink Kindle, jako je ten nový Nook. Ale nic z toho není potvrzeno, jedná se o pouhé spekulace založené na plánu s tablety.

Ještě jedna věc. Amazon pracoval na hybridním multidotykovém e-ink tabletu. Ale bylo mi řečeno, že nebyl dokončen. Takže teď tu bude LCD tablet Kindle.

To je prozatím vše. Myslím si, že více informací a obrázků unikne už brzy, Kindle se totiž nezadržitelně blíží. Nejenže je zařízení opravdu reálné, ale z toho, co jsem viděl, se i dost povedlo. Myslím si, že tablet od Amazonu letos skončí na mnoha přáních Ježíškovi.

MMF24


Článek je přeloženou verzi článku magazínu TechCrunch, který mi dal laskavé svolení k jeho uveřejnění na Cnews. Díky Robinovi Wautersovi za příjemnou domluvu. A budu rád, když po přečtení poděkujete za pěkný článek klepnutím na původní verzi http://techcrunch.com/2011/09/02/amazon-kindle-tablet.