Hlavní navigace

Víme první: Nokia 7710S bude prvním mobilem s dlaždicemi (preview)

1. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Celou přednášku zahájil CEO Nokie Stephen Elop obvyklými čísly a statistikami. Od poslední konference v Barceloně se na finanční situaci Nokie pravděpodobně nic nezměnilo, a tak stejně jako ve Španělsku opět shrnul kolik dětí se narodilo, kolik nás na Zemi žije a kolik energie bylo spotřebováno.

Zpozorněli jsme ve chvíli, kdy Stephen pozval na pódium šéfa Microsoftu Steva Ballmera. Ten na scénu doslova přitančil svým osobitým stylem a postaral se tak o oživení poněkud nudnější finské show. Poté, co se oba šéfové poplácali po ramenou a navzájem se ubezpečili, že jsou nesmírně šťastní, když spolu mohou spolupracovat, se Steve rozhovořil o partnerství Microsoftu a Nokie. Chválil především to, jakým způsobem dokáže Nokia pracovat s komunitou nezávislých blogerů, kteří se postarali o vzplanutí vášní při odstartování prodejů Lumie 800 a 710. Prý v žádném případě nečekal tak mocné ohlasy. U srdce nás zahřála nečekaná zmínka o České republice, když Steve přislíbil povinné testování smartphonů s Windows vypadnutím z krabičky.

Teď již však k tomu hlavnímu, kvůli čemu nás Nokia pozvala. Po nedávném uvolnění veřejné testovací verze Windows 8, jsme se dočkali i prvních ohlášených strojů, které poběží právě na tomto systému. První zprávy hovořili o tom, že prvenství připadne Lenovu a jeho tabletu. Nyní již však s jistotou můžeme říct, že tomu tak nebude.

Vůbec prvním zařízením, na kterém najdete dlaždice Metra totiž bude Nokia 7710S. Pokud se alespoň trochu orientujete ve světě mobilních telefonů, určitě jste v paměti  začali pátrat po smartphonu , který označení 7710 nesl. Trochu vám napovíme – byl to rok 2005, o chod se tehdy staral Symbian S90 a český trh se ho nakonec vůbec nedočkal. Nokia se tedy rozhodla pro obdivuhodný krok, který ve světě mobilního průmyslu nemá obdoby. Znovuoživila osm let starý design a vydala se na cestu, která se s posledním trendem velkých placek s obrovským displejem poněkud rozchází. Rozhodně však není vyloučeno, že se jí povede přetransformovat trh se smartphony tak, jako tomu bylo u iPhonu. Proč bychom opět nemohli spoléhat na přesný hrot stylusu a spolehlivá hardwarová tlačítka.

 Nokia 7710s Nokia 7710s Nokia 7710s

Cihlička pro dlaždice

Pojďme se nyní stručně podívat na konstrukci samotného telefonu. Jedná se o zaoblený kvádr, který má horní hranu kulatější, než tu spodní a tloušťkou dnešní telefony spolehlivě předčí. Přední straně samozřejmě dominuje velký dotykový displej, dost prostoru však dostala i tlačítka. Největší část zabere všesměrový joystick, který potěší především mobilní hráče. Sice se nemůže rovnat těm z nedávno testované PS Vity, na občasné hříčky však plně postačí. Ostatní tlačítka jsou uzpůsobena pro co nejsnadnější ovládání Windows 8.

 Nokia 7710s Nokia 7710s Nokia 7710s

Na domovskou obrazovku přejdete spodním tlačítkem vlevo od displeje. Na horní hraně najdete netradičně tlačítka pro přijmutí a odmítnutí hovoru a také speciální tlačítko Turbo. Záda telefonu pak zdobí čočka fotoaparátu, jež nabídne rozlišení 61 Mpx.

Nokia 7710s

Mnohem zajímavější je však hardwarová výbava telefonu. Telefon bude poháněn čtyřjádrovým procesorem s frekvencí 1,4 Ghz. Nebude se jednat ani o Tegru, ani ARM, ale o čip vlastní výroby. Ten bude mimo jiné speciální také již zmíněnou funkcí Turbo. Ta dokáže dočasně přetaktovat procesor na 1,8 GHz a zvýšit tím výpočetní výkon. Ten se může hodit třeba při tvorbě HDR fotografií v plném rozlišení fotoaparátu. Operační paměť v telefonu bude mít kapacitu 2 GB a interní paměť 64 GB. Z toho necelých 12 GB je rezervováno pro Windows 8 a další systémová data.

Praktické zkušenosti

Na našem testovacím kusu Nokie 7710S běží Windows 8 tak, jak je známe z Consumer Preview. Zatím jsme tedy nemohli vyzkoušet některé bonusové funkce, které Nokia určitě nezapomene přibalit. Byli jsme zvědavi, jak se bude Metro ovládat se stylusem, který je možno přenášet zasunutý do těla telefonu.

Po prvních několika minutách jsme byli z ovládání nadšeni. Zatímco v dobách Windows Mobile či Symbianu S80 byla nutná jistá zručnost při trefování na malé nabídky, Windows 8 budou moci bez problému nahradit seniorské telefony. Do čtvercových dlaždic by se měl trefit opravdu každý. Zvláště v případě, že si Metro zvětší pomocí dvou horních tlačítek vpravo od displeje. Při maximálním zoomu se z celého displeje stává jedna obrovská dlaždice. Za tuto možnost jsme také děkovali při náročném nočním testování v terénu, kdy při určité výši společenské unavenosti není snížená koordinace pohybů kompatibilní s menšími ovládacími prvky.

 

MMF24

I když se zatím nejedná o finální model, který by měl na podzim zamířit na trh a začít konkurovat iPhonu 5, již nyní můžeme říct, že se máme na co těšit. Opravdu bytelná konstrukce podporována téměř dvěma sty gramy hmotnosti  konečně způsobí pocit výjimečného přístroje. Pokud Nokii 7710S vezmete do ruky, víte, že držíte poctivý kus hardwaru.

Kompletní galerie

Nokia 7710s Nokia 7710s Nokia 7710s Nokia 7710s Nokia 7710s Nokia 7710s Nokia 7710s Nokia 7710s Nokia 7710s Nokia 7710s Nokia 7710s Nokia 7710s Nokia 7710s Nokia 7710s Nokia 7710s Nokia 7710s