Hlavní navigace

Vimeo získalo antipirátskou ochranu. Je prý férovější, než má YouTube

26. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší konkurent YouTubu, tedy sítě pro sdílení videa, dostal až po deseti letech existence automatický systém pro rozpoznávání autorsky chráněného obsahu. U YouTubu se tento systém nazývá Content ID, Vimeo jeho obdobu pojmenovalo jako Copyright Match.

Vimeo získal antipirátskou ochranu
Vimeo získal antipirátskou ochranu

Dle popisu na blogu ale neanalyzuje video, ale pouze zvukovou složku. Jakmile nahrajete nový soubor, Vimeo vytvoří digitální otisk audia a porovná ji s databází Audible Magic. Když najde shodu, uživatele varuje, že se možná dopustil nelegálního sdílení.

Důležité je slovo možná. Zatímco YouTube video zablokuje, Vimeo spustí průvodce, ve kterém se bude moci autor ospravedlnit. Uživatel totiž může použít část cizího díla v rámci tzv. fair use jej využít ve vlastním díle. Případně získá licenci od skutečných majitelů práva nebo prostě jen antipirátský systém selže. S tím má YouTube řadu problémů.

 

CS24

Vimeo dokáže rozpoznat filmy, seriály, muzikály, sportovní přenosy, koncerty a jinou hudbu. Zvukový podkres bude možné v editoru vyměnit a použít některých z placených nebo bezplatných motivů z Music Storu. U prémiových účtů Plus a Pro navíc nebudou kontrolou procházet videa, která jsou označená jako soukromá.

Konkurent YouTubu má 170 milionů aktivních uživatelů měsíčně a 26 milionů zaregistrovaných účtů. Vimeo ale není kompletně zdarma. Bezplatně lze nahrávat jen 500 MB videa týdně (celkem 26 GB videa ročně). Zpracování videa je pomalejší a každý může nahrát jen jeden HD klip týdně. Vimeo je na druhou stranu bez reklam videu. Limity (ale ne všechny) padají až s účty Plus (60 dolarů ročně) a Pro (199 dolarů ročně).