Hlavní navigace

Vint Cerf je proti nucenému používání reálných jmen na internetu

6. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vint Cerf spoluvytvořil protokol TCP/IP a fakticky se dá považovat za duchovního otce dnešního Matrixu internetu. Nyní pracuje v Googlu jako viceprezident a evangelista. Nedávno byl v rozhovoru pro agentutu Reuters dotázán na svůj názor ohledně používání pravých jmen na internetu.

Čtěte: Vint Cerf, architekt internetu

Vint se vyjádřil v tom smyslu, že používání jmen místo pseudonymů či nicků je správným přístupem, Google na své síti Google+ také k tomu to uživatele lehce tlačí. Vint však je silně proti nějakému nucení své jméno používat a když někdo nechce, nemá za to být postihován. Nemyslí si také, že by se Google k něčemu takovému chystal.

Jiné je to bohužel u Facebooku, kde se dá zabránit v nucení používat své reálné jméno často jen soudní cestou. „Anonymita na síti jsou v některých situacích zcela opodstatněné“, řekl Cerf. „V režimech, jako je například v Sýrii, by uživatelé byli dokonce v ohrožení života.“

Vint Cerf přesto věří, že (nepovinné) ověřování uživatelských jmen povede k větší důvěře v internetové komunikaci. Nechce rušit anonymitu, jen nabídnout používání pravých jmen jako možnost s výhodami.

 

zdroj: The Verge

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.