Hlavní navigace

Virtuál Mobil.cz láká na ceny BleskMobilu a revoluční internet zdarma

12. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Volání a SMS bez rozdílu

Jestliže jsme řekli, že T-Mobile důkladně okopíroval neomezené tarify od O2, první oficiální virtuál v síti T-Mobilu zase dokonale obšlehnul nabídku prvního virtuála u O2. Při pohledu na základní ceník nenajdete žádný rozdíl, ceny jsou úplně stejné.

  Mobil.cz BleskMobil
síť T-Mobile O2
volání 2,50 Kč za min 2,50 Kč za min
tarifikace 60+1 60+1
SMS 1,50 Kč 1,50 Kč
MMS 5,00 Kč 5,00 Kč
platnost kreditu 6 měsíců 6 měsíců

Volání do všech sítí stojí 2,50 Kč za minutu, přičemž účtování je 60+1 (první minuta celá, pak po sekundách). SMS je za 1,50 Kč a MMS za 5 Kč. Kredit musíte spotřebovat do půl roku, jinak vám může operátor kartu zablokovat a zabavit číslo.

Internet zdarma

Mobil.cz má ale oproti BleskMobilu důležitý trumf – bezplatný internet. Při každém dobití 200 Kč dostanete 200MB datový balíček s platností jeden měsíc, přičemž celých 200 Kč můžete použit na volání a psaní. Pokud datový limit vyčerpáte předčasně, sníží se rychlost připojení na 16 kb/s. Tedy stejně mizernou jako u nových neomezených tarifů.

Vtip je ale v tom, že limitovanou rychlost internetu můžete používat i v dalších měsících, aniž byste cokoliv platili. Jinými slovy: Mobil.cz nabízí omezený internet zdarma a při dobití získáte odměnu v podobě 200MB balíčku s plnou rychlostí až 10 Mb/s. Dodatečný balíček si už ale nekoupíte, pro navýšení limitu musíte zase dobít alespoň 200 Kč.

 

To u BleskMobilu musíte internet koupit zvlášť. Buď si za 50 Kč připlatíte 50MB balíček do konce dne, nebo za 100 Kč dostanete 100MB variantu na 30 dnů. Za 50 Kč lze přikoupit dalších 100 MB. BleskMobil po vyčerpání limitu snižuje rychlost na 200 kb/s (ale jen někde), ale další měsíc už musíte znovu přikoupit nový balíček.

Mobil.cz vychází výhodněji, protože za internet nikdy přímo neplatíte. Na druhou stranu je rychlost po vyčerpání dat fakt nízká, takže surfování bude bolet. Ale pro chatování přes Facebook, WhatsApp, Viber nebo tweetování je to použitelné.

Čtení také zadarmo

Skladbu tarifů a marketingovou podporu BleskMobilu zajišťuje vydavatelství Ringier Axel Springer. Pokud navštěvujete domácí weby blesk.cz, isport.cz nebo auto.cz, provoz se nezapočítává do datového balíčku.

Nabídku tarifů a marketing virtuála Mobil.cz má zase na svědomí vydavatelství Mafra a i u něj můžete na domácích webech surfovat bez započtení do datového limitu. Pro čtení totiž existuje limit vlastní, po každém dobití dostanete extra 500 MB pro surfování naportálech Mafry. Podporovaných webů je navíc mnohem více: idnes.cz, lidovky.cz, metro.cz, óčko.tv, aaapoptavka.cz, jizdnirady.cz, rajče.net a další. Balíček má platnost 30 dnů.

Další body

Mobil.cz se oficiálně představí až v pondělí v 6:00. Na idnes.cz už ale mají připraven seznam nejčastějších otázek a odpovědí, které prozrazují, že v budoucnu možná přijdou další nabídky a balíčky. Hovoří se tam o volání z/do zahraničí (kopie tarifů T-Mobilu) nebo o bezplatné samoobsluze. Až spojení s operátorem stojí 20 Kč na hovor. Kredit lze dobíjet online, přes bankomaty, terminály Sazky a také pomocí kupónů v trafikách.

Z nového virtuála mám osobně velkou radost. Přestože je na první pohled nabídka stejná jako u půl roku starého BleskMobilu, v datech je rozdíl velký a klíčový. Pokud byste předplacenku používali jako paušál a platili každý měsíc 200 Kč, u BleskMobilu byste za 200 MB internetu zaplatili 150 Kč a zůstalo by 50 Kč na volání a psaní. S Mobil.cz ale můžete celých 200 Kč provolat nebo využít na SMS/MMS.

KL24

Nehledě na to, že bezlimitní surfování na webech Mafry je pro většinu populace hodnotnější než na stránkách Ringieru. Stránky Mafry v minulém měsíci navštívilo 4,1 milionu reálných uživatelů, u Ringieru to bylo 2,1 milionu, viz NetMonitor. Kdo ale mobilní internet nepotřebuje a volá pouze v rámci ČR, může bez obav zvolit kteroukoliv z předplacenek. Anebo počkat na další virtuály, kteří už brzy přijdou.

Ještě jedno malé srovnání: Kdybyste Mobil.cz používali jako paušál a nabíjeli 200 Kč každý měsíc, dostali byste 200MB internet a 200 Kč na „volné jednotky“. Tedy 80 minut volání, nebo 133 SMS, případně 50 minut + 50 SMS. Základní tarif Vodafonu Fér 399 stojí 399 Kč měsíčně, je v něm jen 150MB datový balíček a 50 volných minut. SMS sice stojí jen 1,50 Kč, ale volání nad volné jednotky je za neskutečných 5 Kč za minutu. Vodafone chce dvakrát tolik za mnohem horší služby.

Byl pro vás článek přínosný?