Hlavní navigace

VisionTek uvedl adaptér pro 2,5" disky do PCI záslepky s hot-swap

27. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Máte všechny pozice pro pevné disky ve vaší skříni zaplněny a nevíte kam umístit další 2,5" disk? VisionTek má pro vás řešení. DriveXpander nabídne jednu pozici pro 2,5" disky namísto prázdné PCI záslepky a navíc umožňuje jednoduchý hot-swap. Instalace nezabere podle výrobce více než dvě minuty.

VisionTek DriveXpander

Po delší době je zde jednou opět praktické a funkční řešení, které pravděpodobně mnozí uživatelé nebudou potřebovat, ale na druhou stranu některé nadchne. Je pravda, že moderní skříně mají poměrně hodně pozic pro pevné disky a běžný smrtelník je asi nemá šanci všechny využít, ledy že by se řídil heslem „čím víc pruhů, tím víc …“ a dál to znáte.

 

Mě na tomto produktu zaujala především možnost snadného přístupu v kombinaci s diskrétností. V zadní části skříně není přídavný disk tolik na očích, avšak jako protiargument můžeme postavit skutečnost, že mnoho skříní by bylo nutné odpojit od kabelů, aby bylo možné disk vyměnit. To bude problém hlavně u htpc, které se mnohdy nacházejí v malých prostorách, kde pěkně zapadají do interiéru.

Vnitřek adaptéru má jednu pozici pro 2,5" disky s výškou od 7 do 9,5 mm, je vybaven 6Gb/s konektorem SATA III a podporuje všechny PCI sloty standardní velikosti. Jako plus hodnotím speciální pojistku, která zabraňuje otevření adaptéru nežádoucí osobou. Ochrana je řešena pomocí speciálního klíčku.

Instalace disku je poté velice snadná, klíčkem odjistíte páčku, jejímž zatažením se adaptér otevře. Zasunete disk dovnitř, dokud neucítíte odpor, což bude zhruba ve dvou třetinách, a poté zavřete krytku, čímž vsunete disk dovnitř. Opět páčku zacvaknete a zajistíte klíčkem. Hotovo. Disk je připraven k použití.

MMF24

VisionTek  si za DriveXpander účtuje $19,99 (490 Kč). Tento adaptér je určen kromě PC také pro servery Mac Pro vyráběné v letech 2006 – 2012. Bohužel produkt nebude distribuován na český trh, ostatně jako žádný z produktů společnosti VisionTek.

Zdroj: VisionTek