Hlavní navigace

Visual Studio 11 Express neumožní vývoj aplikací pro desktop, jen pro Metro

28. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft přinesl další důkazy toho, že to s Metrem myslí vážně. Nové prostředí tlačí do popředí také na osobních počítačích, kam se podle mnohých vůbec nehodí. Faktem zůstává, že desktopový režim, známý celé roky, bude postupně utlumován. Windows 8 budou prvním kouskem ze skládačky. V tomto systému se po spuštění počítače ocitnete v Metru, které umně zakrývá desktop. Pokud vám to nestačilo jako jeden z důkazů, že se toto prostředí pokusí o dominanci, vězte, že další důkaz leží ve vývojovém prostředí Visual Studio Express. Chystaná jedenáctá řada totiž neumožní vytvářet desktopové aplikace.

Tip: Rozlučme se s desktopem. Kruh se uzavírá

Ve zdarma dostupné edici to samozřejmě v předchozích verzích šlo. Pokud ale budete mít v budoucnu zájem o vývoj pro desktop, budete muset zaplatit za dražší Visual Studio 11 Professional. Cena se zde může vyšplhat až k pěti stům dolarů, což je v přepočtu něco okolo deseti tisíc korun. Obavy z tohoto kroku se zdají být na místě, poněvadž nemít najednou zdarma dostupný nástroj na vývoj, to může desktop efektivně zabít. Nebo aspoň přizabít. Kdo dosud Visual Studio Express používal, těžko se mu najednou bude chtít platit za vyšší edici. Takový vývojář se bude maximálně moct soustředit na Metro.

 

KL24

Zdá se tedy, že ze strany Microsoftu je strategie přechodu od desktopu dost agresivní. Pokud byste navrhli, aby vývojáři podváděli a nástroj obešli, bohužel máme další špatnou zprávu. Windows SDK, tedy kit pro vývojáře, nově vyžaduje, abyste překladač a vývojové prostředí doinstalovali. Zde budete muset patrně sáhnout po Visual Studio 11. Podle serveru Ars Technica nebude vývoj desktopových aplikací pro Windows 8 žádný med. Jedině byste zaplatili za pořádné vývojové prostředí. Bezplatný vývoj ale zažije těžké časy, prozatím se zdá, že si Microsoft vynutí tvorbu aplikací pro Metro.

Zdroj: Ars Technica via The Verge

Byl pro vás článek přínosný?