Hlavní navigace

Vizuálně poutavý průřez historií hudebních žánrů a umělců s Googlem

22. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hudba provází lidstvo tak dlouho, že ty roky ani nedokážeme spočítat. Oblíbená zábava je dostupnější než kdy dřív. Ještě před nedávnou dobou bylo nemyslitelné, že bychom mohli mít kompaktní přehrávače a sluchátka do kapsy. Každého fanouška doslova nadchne hudební experiment od Googlu, který protentokrát vynechává poslouchání, ale raději se zaměřuje na vizualizaci dat, aby nám připomněl historii.

Základem všeho je časové osa, na kterou se nabalují grafické ukazatele. Ty vám naznačí oblíbenost žánrů v průběhu času od padesátých let. Škoda, že Google nešel ještě o pár let více do minulosti. K tomu mu ale zřejmě chyběla data. Hudební vývoj rozeberete do podrobností. Prakticky každý žánr se skládá se subžánrů. Ty otevřete klepnutím, přičemž graf vám opět předvede, kdy dosáhla jaká vlna největšího rozmachu.

 

Další klepnutí otevře dveře k datům o tom, jací umělci si vedli nejlépe. Nechybí ani vyhledávání, kde si album či umělce najdete přímo. Asi jste pochopili, že za návštěvu adresa research.google.com/bigpicture/music stojí. I když by bylo fajn, kdyby Google poskytl komentář k umělcům, albům a směrům. Takhle vás pouze odkáže na svůj obchod. Ještě se sluší zmínit, na základě jakých dat vituální statistika vznikla.

Google vzal alba ze svého obchodu a seřadil je podle toho, kolik lidí si je zakoupilo. Prakticky se tak nedozvíte, co poslouchali lidé v padesátých letech, ale poznáte chutě současných generací. Aspoň hrubý přehled o dané době si ale uděláte.

CS24

Průřez oblíbeností žánrů a umělců v průběhu let
Průřez oblíbeností žánrů a umělců v průběhu let

Zdroj: Research Blog