Hlavní navigace

Vkládání chráněných videí na vlastní stránky je v pořádku, rozhodl soud

3. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zpravodajský server The Verge včera informoval o rozsudku amerického soudce Richarda Posnera ve věci webu myVidster.com, který umožňuje uživatelům na jednom místě vyhledávat, shromažďovat a posléze i sledovat videa z různých video služeb. Ten zní: vkládání („embedding“) copyrightem chráněných videí na vlastní web není protiprávním chováním, jelikož videa fyzicky nejsou uložena na daném serveru.

Soudce Richard Posner tedy vynesl rezolutní rozsudek v kontroverzní otázce toho, zda je hromadné vkládání videí z cizích služeb v pořádku, či nikoli. V principu obdobný případ se řešil minulý rok i v Česku; jednalo se o web cinema-world.biz, na kterém bylo možné sledovat filmy a seriály. Judikát v tomto případě nebyl osvobozující: podle serveru iDnes.cz provozovatel webu, osmnáctiletý mladík, od soudu dostal pětiměsíční trest s roční zkušební lhůtou. Česká protipirátská unie údajnou škodu vyčíslila na 122 milionů; tuto částku však bude muset vymáhat v samostatném řízení.

 

Legislativa, a to zdaleka nejen ta naše, se ubírá zajetými kolejemi a s podobnými kauzami si často neví rady. Není proto výjimečné, pokud se v jedné kauze objeví více právně protichůdných názorů, často dokonce na jednom břehu řeky. Právě proto je rozsudek soudce Posnera z tohoto hlediska tak relevantní.

KL24

O případu webu cinema-world.biz si můžete více přečíst v článku Lukáše Václavíka.

Zdroj: TheVerge.com | iDnes.cz

Byl pro vás článek přínosný?