Hlavní navigace

Vláda chce do roku 2020 internet s rychlostí 30 Mb/s pro všechny

21. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vláda včera schválila a aktualizovala plán Digitální Česko 2.0, který kopíruje doporučení Evropské unie (Digital Agenda) z roku 2010. Nová politika informační společnosti má setřít rozdíly mezi vesnicemi a městy, zefektivnit práci a pomoci konkurenceschopnosti našeho regionu ve světě. Dokument staví hlavně na vysokorychlostním internetu a definuje jej jako nezbytnou součást života na úroni elektrické sítě, dálnic nebo železničních koridorů.

 

Opatření k rozvoji internetu do roku 2020:

  • rozvoj vysokorychlostního internetu s rychlostí 30 Mbit/s pro všechny obyvatele a 100 Mbit/s minimálně pro polovinu domácností,
  • zvýšení dostupnosti internetu pro všechny bez ohledu na lokalitu, sociální postavení či zdravotní postižení,
  • vzdělávání k posílení digitální gramotnosti,
  • garantování svobodného přístupu k internetu, internetovým stránkám nebo on-line službám,
  • přístup občanů k informacím veřejného sektoru,
  • podpora audiovizuálních služeb a zajištění rovnováhy svobody podnikání, šíření a přijímání informací a ochrany osobních údajů,
  • garance pro obyvatele volně přijímat programy médií veřejné služby prostřednictvím zemského vysílání,
  • kybernetická bezpečnost,
  • důraz na samoregulaci internetového prostředí založené na konsenzu zúčastněných.

Důležitou součástí plánu je zachování síťové neutrality, tedy že poskytovatelé internetu musí ke všem datům přistupovat stejně a nesmějí omezovat provoz. Zároveň se ale počítá s jistou regulací, díky kterým bude možné zachovat kvalitu služeb. Což funguje už dnes, jde o známou politiku FUP v mobilních datových sítích. Ministerstva mají dále zájem na tom, aby se rozšiřovaly technologie DNSSEC (zabezpečené doména) a IPv6 (rozšířený adresní prostor).

V jednom bodě se dokonce mluví o podpoře legální nabídky digitálního obsahu (filmy, hudba, e-knihy). „Jako jedno z řešení se v podmínkách České republiky nabízí vytvoření tzv. ‚Národní digitální filmové/hudební distribuční platformy’, což by byl systém certifikace komerčních serverů poskytujících službu video/hudbu na vyžádání. Podmínkou certifikace by bylo poskytování služby uživatelům v České republice.“ Ministerstvo kultury vytvoří pracovní skupinu, která se otázkou autorského práva a digitální distribuce bude zabývat.

MMF24

Digitální Česko 2.0

Zdroj: Vláda.cz