Hlavní navigace

Vláda USA nechce, aby se data z Megauploadu vrátila jejich uživatelům

13. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Americká organizace pro ochranu autorských práv Motion Picture Association of America (MPAA) minulý týden uvedla, že by bylo dobré uživatelům zpřístupnit soubory ze zaniklé služby Megaupload, na která mají oprávnění. Vláda Spojených států má však opačný názor.

Megaupload: zákaz FBI

Prokurátoři zareagovali na žádost podanou v březnu Kylem Goodwinem, který úložiště používal k legální záloze svých videí. Jakmile se mu pokazil pevný disk, ztratil přístup ke svým zálohovaným datům na internetu. Goodwina podporuje nezisková organizace Electronic Frontier Foundation, která bojuje za práva spotřebitelů.

Vláda USA si již údajně stáhla všechny potřebné důkazy. Lidé tedy mají šanci získat svá data zpět, pokud budou žalovat Megaupload nebo hostingovou společnost Carpathia o navrácení svých souborů. Pokud nezasáhne soud, všechny soubory budou zničeny. Hostingová společnost navíc každý den prodělává 9000 dolarů za udržování dat.

Problém je v tom, že Goodwin žaloval vládu, která jej připravila o soubory (na což má nárok). Jenže vláda se chce zbavit odpovědnosti, důkazní data si už zálohovala a očekává, že soud Carpathii povolí obsah serverů smazat. Tím by zároveň obžalovaní přišli o materiály k obhajobě (k datům stále nemají přístup). Vláda ale tvrdí, že soubory lidé mohou získat zpět. Jenže je k tomu opět třeba soudu a následné kontroly, zda navrácená data jednotlivcům náhodou také nejsou „pirátská“. To je finančně nákladná záležitost, za kterou USA nechtějí platit. Je to zamotaný kruh a návrat uživatelských souborů se tímto prohlášením spíš oddálil. [poznámka šéfredaktora]

 

MMF24

Megaupload.com, služba pro hromadné stahování a nahrávání souborů, byla odstavena 19. ledna 2012. Jejich 1103 serverů, na nichž je přes 28 petabajtů zadržených dat (1 PB = 1024 TB), patří firmě Carpathia Hosting.

Zdroj: PCWorld