Hlavní navigace

Vláda USA sleduje občany i pomocí letadel a falešných mobilních vysílačů

18. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

V souvislosti s tím, jak nejen Ameriku sleduje NSA, vás asi nepřekvapí další způsob, jakým vláda USA špehuje vlastní občany. Používá k tomu překvapivě letadla. Podle deníku Wall Street Journal letadla Cessna operují nejméně nad pěti metropolitními letišti a pomocí přidělaných zařízení sledují komunikaci mobilních telefonů.

Nerozlišují přitom mezi nevinnými lidmi a (potenciálními) pachateli trestných činů. Kontroverzní akci má na svědomí americké ministerstvo spravedlnosti. Sledovací zařízení v podstatě napodobují mobilní vysílače, takže se k nim nic netušící zařízení připojí a co se děje dále, si už jistě dovedete přestavit.

 

Je schopné získat polohu uživatele a informace o hovorech, případně další data. Tento postup umožňuje týmu vyšetřovatelů obejít pomalé jednání s operátory. Potenciálně tak mohou efektivněji zabránit např. teroristickým útokům, shodneme se ale na to tom, že právní systém byl vytvořen z nějakého důvodu a je porušován. Etika dostává na frak.

Americká vláda tento způsob sledování považuje za správný, daty o nevinných lidech se prý dále nezabývá. Neměla by ale být zcela transparentní? Podobně se údajně napříč zemí podobná zařízení, označená jako Stingrays, používají ke sběru dat z mobilních telefonů.

KL24

V kritických okamžicích může být falešnými vysílači znemožněna možnost telefonovat, což by v případě krizové situace v důsledku někoho mohlo stát život. Vláda se prý tomuto problému snaží zabránit. Jak, to není specifikováno.

via Gigaom | Neowin

Byl pro vás článek přínosný?