Hlavní navigace

Vlastní 3G zóna – 3G síť od Vodafonu všude, kde budete chtít

24. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vodafone je totiž prvním operátorem v Česku, který začne prodávat tzv. femtobuňky. Představte si něco jako domácí Wi-Fi router skřížený s BTS operátora. I femtobuňka je takovým routerem, ale místo Wi-Fi pracuje s technologií UMTS-FDD, tedy s běžnou 3G síti.

Vodafone až do vaší ložnice

Do malé krabičky stačí připojit ethernetový kabel domácího připojení, femtobuňku zapnout a telefon se chytí stejně, jako by se jednalo o část sítě operátora. Ona to vlastně jeho část je. Vy si sice pořídíte přístroj, ten se však připojuje do VPN tunelu Vodafonu a zprostředkuje stejné hlasové, textové i datové služby úplně transparentně. A to tak, že i za přenesená data budete platit, viz dále. Zařízení je navíc posvěceno ČTÚ a Vodafonem, sami totiž v licencovaném pásmu vysílat nesmíte.

Pokrytí Vodafone
Aktuální pokrytí 3G od Vodafonu [detailní mapka]

Jak bylo řečeno v perexu, pokrytí 3G se u nás stále zlepšuje, ale do ideálu (alespoň na úrovni GSM) má stále daleko. Nebo se v místě pokrytí nacházíte, ale signál úspěšně blokuje pořádná železobetonová konstrukce domu, vinného sklípku atp.

V takových situacích můžete použít drahý repeater, ale hrozí vám žaloba od Českého telekomunikačního úřadu. Nebo Wi-Fi router, ale zase musíte mít telefon s Wi-Fi. Navíc budete pouzet datovat, maximálně volat přes VoIP. Posledním řešením je femtobuňka.

Vodafone Vlastní 3G zóna
3G i v protiatomovém bunkru

Ta od Vodafonu (Alcatel-Lucent 9361 Home Cell V2) se bude prodávat jako „Vlastní 3G zóna“ za 3377 Kč (budou i zvýhodněné balíčky). Koupit si jí můžete bez závazku do domácnosti i firmy, ale musíte být tarifními zákazníky Vodafonu. Firma dodává, že jedinou podmínkou je kvalitní vstupní internet, ideálně pevná linka, optika nebo kabel, ale fungovat by mělo i s Wi-Fi.

Nastavení je nejjednodušší možné. Vlastně by ani nebylo potřeba, pokud byste nemuseli nejdříve zvolit telefonní čísla, která budou moci k síti přistupovat. Může jich být až 16, ale najednou mohou síť používat jen 4.

Vodafone doporučuje připojení alespoň 1 Mb/s směrem k uživateli, 300 kb/s směrem ven a dobu odezvy maximálně 240 ms. Síť má dosah přibližně 20 metrů. Např. pikobuňky fungují i na 200m vzdálenost a mikrobuňky až na 2km. Ty však pro dokrývání používají jen operátoři samotní.

Alcatel-Lucent 9361
Alcatel-Lucent 9361, první femtobuňka v Česku

Ale, ale a ale

První velkou nevýhodou je, že mobilní čísla, která se mohou připojit, musíte nejdříve zaregistrovat. Tím se omezuje použití třeba v restauraci nebo kavárně, kde se určitě nikomu nebude chtít personálu svěřovat s osobním číslem.

Ostatně omezení na čtyři připojené uživatele byste hravě vyplýtvali pouze u jediného stolu. Buď budete muset počkat na femtobuňky pro 8/16 klientů, nebo jich koupit více.

Dalším mínus jsme nakousli už na začátku. Pokud si femtobuňku pořídíte do domácnosti, budete za data platit dvakrát. Jednou za fixní připojení svému ISP, podruhé Vodafonu za přenesená data v rámci jeho sítě. Vodafone tak odečítá megabajty z vašeho limitu FUP, i když fyzicky tečou skrz vaši síť.

A femtobuňky nelze používat v cizině. Jednak by operátor přicházel o zisky z drahého datového roamingu a jednak nemá český Vodafone povolení vysílat v jiné zemi. Takže zapomeňte na to, že si s sebou femtobuňku vezmete na dovolenou a na hotelovém pokoji si uděláte „malé Česko“.

Komu je Vlastní 3G zóna určena

I přes tyto nevýhody má nová služba smysl. Když nemáte mobil s Wi-Fi nebo zkrátka potřebujete také volat a psát SMS (bez VoIP), nemáte jinou možnost. Počáteční investice se ve firemním rozpočtu ztratí, navíc Vodafone chystá i výhodné balíčky, takže bude zřejmě možné koupit femtobuňku třeba k nějakému datovému tarifu za korunu.

Jen je škoda, že aktuálně prodávané zařízení pracuje pouze s 3G sítí. Zdaleka ne všichni mají 3G telefon a rozšířit si pokrytí běžnějšího GSM by také nebylo k zahození. Tento signál je sice téměř v celé republice, ale určitě každý znáte někoho, kdo má zrovna doma v ložnici mrtvý bod a na telefonu žádnou čárku.

CS24

Další detaily se dozvíme na webu vodafone.cz/3gzona až firma službu spustí, tedy 1. července.

Zdroj: TZ Vodafone