Hlavní navigace

Vlastník T-Mobilu koupil GTS. Z výhod budou těžit oba operátoři

11. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Deutsche Telekom je nakonec opravdu tím, kdo koupí GTS Central Europe. Německá společnost, která po celém světě provozuje mobilní a pevné služby pod značkou T-Mobile, oznámila akvizici v hodnotě 546 milionů eur (necelých 15 mld. korun), která ji na středoevropském trhu pomůže upevnit pozici.

O GTS byl zájem z důvodu silné infrastruktury. Společnost mimo Česka působí i na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a Polsku. Vybudovala 26 000 km optických spojů, má 14 datacenter, připojila 38 000 firem nebo úřadů a poskytuje všechny myslitelné hlasové, datové a internetové služby. Přitom hospodaří se ziskem (loni 87 milionů eur).

 

Pokud obchod schválí regulační úřady, Deutche Telekom koupí od kapitálových skupin Columbia Capital, HarbourVest Partners, Innova Capital a M/C Partners, které v současnosti GTS CE vlastní, všechny pobočky s výjimkou slovenské. Ta zůstane původním majitelům. Na Slovensku už Deutche Telekom provozuje (a z větší části vlastní) operátora Slovak Telekom, který vlastní pevnou i mobilní infrastrukturu má. Slovak Telekom „zdědil“ všechny pevné sítě po dřívějším státním operátorovi podobně, jako u nás Telefónica pohltila Český Telekom.

Tato akvizice posiluje naši schopnost poskytovat inovativní celoevropské přeshraniční telekomunikační služby. Naše stávající lokální společnosti v České republice a Polsku, které se zatím zaměřují primárně na mobilní služby, budou profitovat zejména z dodatečné fixní infrastruktury. Také proto GTS představuje ideální přírůstek do našeho portfolia,“ komentovala akvizici Claudia Nemat, členka představenstva pro Evropu a technologie Deutsche Telekomu.

Zajímavostí také je, že nový majitel bude mít v Česku kontrolu na největší mobilní sítí, tak i nejvyužívanější virtuální sítí, kterou provozuje GTS. Ta je základem pro virtuály jako Air Telecom, GoMobil, Odorik, Ha-loo mobil Voocall, Mobil 21, 99mobilem Netbox Mobil a další.

MMF24

Zdroj: T-Mobile