Hlavní navigace

VLC Media Player 2.0: Přehraje všechno, na co si vzpomenete

12. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud jste ještě nikdy o tomto přehrávači neslyšeli, pak vězte, že se jedná o jeden z nejrozšířenějších opensource přehrávačů, které jsou na internetu k dispozici. Svou popularitu získal nejen díky své naprosté univerzálnosti použití (zejména napříč platformami), ale také díky jednoduchosti spojené s integrací všech potřebných kodeků již v přehrávači samotném. Pomocí VLC media playeru tedy přehrajete naprostou většinu audio i video formátů bez nutnosti instalovat jakýkoli další kodek.

 

Druhou již zmíněnou výhodou je skutečnost, že přehrávač je multiplatformní. Pokud tedy v budoucnu budete používat jakýkoli operační systém, máte téměř jistotu, že bude k dispozici verze VLC právě pro něj. Namátkou se jedná o Windows, širokou škálu distribucí Linuxu, Mac OS X, Unix a eventuálně mobilní systémy, tedy např. Google Android.

Přehrávání na jedničku

S přehrávačem VLC přehrajete prakticky jakékoli médium, ať už se jedná o soubory, kompaktní disky, webkamery, případně internetové streamy. Samozřejmostí je podpora kodeků, z těch nejdůležitějších se jedná o MPEG-2, DivX, H.264, MKV, WebM, WMV, MP3, MP4, OGG a mnohé další. Kompletní specifikace a porovnání jsou k dispozici na internetových stránkách přehrávače.

VLC je jeden z mála přehrávačů, který dokáže přehrát video stream na principu multicastu. Pokud tedy například váš poskytovatel internetového připojení má v nabídce také IP TV, kterou je možné přehrát i na počítači, přehrávač VLC bude pravděpodobně tou správnou volbou. Díky vylepšené podpoře hardwaru je možné sledovat tento typ vysílání také v HD rozlišení (zde ovšem hraje roli zejména výpočetní výkon, proto nemusí být u pomalejších strojů obraz zcela plynulý – na druhou stranu, na sestavě s procesorem Intel Core i3 s integrovanou grafickou kartou je obraz zcela plynulý).

 

 

Propracovaná konfigurace do sebemenších detailů

Možnosti nastavení, jaké nabízí tento přehrávač, bychom mezi dalšími alternativami hledali asi poměrně těžko. Pravda, naprostou většinu možností ponecháme ve výchozím nastavení, ale profesionálové (případně tací, kteří vědí, co dělají) mají prakticky neomezené pole působnosti.

 

Jedna z prvních voleb je výběr jazyka. Program využívá jazykové sady Unicode, takže s českými znaky v aplikaci by neměli mít problémy ani uživatelé anglických (a jiných) jazykových verzí operačních systémů.

Samotné nastavení je koncipováno velmi jednoduše a přehledně. Související prvky jsou seskupeny ve vlastních sekcích, což usnadňuje nalezení potřebné funkce. Tato zjednodušená podoba ovšem neobsahuje všechno, takže pokud hledáte velmi specifické možnosti nastavení, je nezbytné přepnout konfigurační rozvržení do režimu Zobrazit vše.

Nedávno vyšla dvojka. Co je nového?

Vývojáři do nové verze integrovali zejména podporu pro víceprocesorové systémy, grafické karty a mobilní procesory. To znamená v praxi menší hardwarovou náročnost a zejména u mobilních systému výhodu v podobě plynulého přehrávání filmů a videa, třeba i s vyšším rozlišením.

Zanedlouho po verzi 2.0 vyšla opravná verze 2.0.1, která kromě menších úprav v dekódování obsahuje také aktualizace zabezpečení.

KL24

Jak na správné zobrazení titulků

Přehrávač automaticky aktivuje titulky, které mají (tedy kromě přípony) stejný název, jako je přehrávaný film nebo video. Pokud by se nezobrazovaly správně české znaky, je potřeba v sekci Subtitles & OSD zvolit správné kódování. V 99 % případů bude fungovat Windows-1250 (platí i pro Linux).

VLC Player 2.0

Byl pro vás článek přínosný?