Hlavní navigace

Vliv skříně na teplotu a hlučnost GeForce GTX 480

2. 4. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak už jsem řekl včera pod aprílovou newskou plnou narážek jako Thermi či Grillforce, vliv skříně na teplotu a hlučnost GeForce GTX 480 je značný. Igor Staněk, PR pro střední a východní Evropu, je opravdu mužem na svém místě: cítil maličkou křivdu v recenzích a testech GTX 480, maličkou skulinku a hned se jal napravovat veřejné mínění. Nutno říci, že jsem mu přes počáteční odpor musel dát částečně zapravdu. Když někdo jednoduše se zhruba 25kg skříní Cooler Master Cosmos S objede redakce a přesvědčí vás ověřit si jeho tvrzení v praxi, tak byste musel být novinář-ignorant nedat mu šanci.

Cooler Master Centurion 534 (SSD WD SiliconEdge Blue si nevšímejte, to je tam jen momentálně pro test na příští týden) s odebraným košem pro pevné disky (pak se vejdou i karty s délkou nad 28 cm): veškeré teplo od procesoru je takřka okamžitě odváto 12cm Arctic Fan, 14cm ve zdroji a samozřejmě i ventilátorem na Scythe Mugen 2). Vepředu je jeden 1000rpm 12cm větrák (intake). V dost perforované bočnici žádný ventilátor není

Abych už byl konkrétní. Jistě si pamatujete, že jsem v recenzi GeForce GTX 480 použil v testech hlučnosti a spotřeby mj. také MSI Kombustor založený na postrachu grafických karet - FurMarku. Nejen, že v této aplikaci bylo možno GeForce GTX 480 dostat až do stavu, kdy překročila 105 stupňů Celsia na GPU, ale také roztočit ventilátor na maximální otáčky .

Cooler Master Cosmos S: ofuk grafické karty zajišťuje 20cm ventilátor v bočnici. Laciného chladiče na procesoru si nevšímejte,
Core i7-920 není na 4 GHz jako v testovací sestavě EHW, ale zůstává šetřen na 3,3 GHz

Vysokou hlučnost danou vysokými otáčkami lze velmi rychle dosáhnout třeba i v H.A.W.X. anebo Unigine Heaven 2.0, v nichž je GTX 480 velmi výkonná, jednotky hodně vytížené a tím pádem má vysokou spotřebu a produkuje také hodně odpadního tepla. Problém začíná od 96 stupňů Celsia, kdy se ventilátor přepne na opravdu vysoký rychlostní stupeň a hlučnost předčí i zatíženou GeForce GTX 295 anebo Radeon HD 5970 s vrčícím ventilátorem. Unigine Heaven 2.0 v rozlišení 2560 × 1600 px a se zapnutou extrémní teselací jsme použili i na pro vytvoření srovnávacího videa rozdílu v hlučnosti GTX 480 chlazené jednou v levném middle tower Centurionu 534 a podruhé v o dost dražším big tower Cosmos S, obou to produktů společnosti Cooler Master:

Klepnutím přehrajete video. Kdyby vám nefungovalo, můžete si je stáhnout ve WMV

 

Vlivy okolí, jež občas náhle zvýší měřené dBA jsem se snažil popsat v titulcích, rozdíl v hlučnosti obou sestav je zřejmý. Přitom vždy platilo, že nejhlučnějším prvkem byla právě grafická karta (v idle, či přesněji v desktopu Windows, by tomu tak nebylo a byl bych limitován hlukem za dveřmi redakce, ventilátorem zdroje či ventilátorem v bočnici).

Rozdíl v použité skříni velmi dobře ilustruje také FurMark 1.6.5 nastavený na 2560 × 1600 px, Xtreme Burning Mode a Post-processing on. Zatímco GTX 480 v Cooler Master Centurion 534 se snaží zuby nehty throttlovat kolem 105 C (po pár minutách se objeví artefakty a PC vytuhne, musíte jej vypnout a zase zapnout, karta je nadále v pořádku)...

...v Cosmosu S se na chvíli teplota vyhoupne na 97 C a následně po roztočení větráku na onen hlučný vysoký stupeň zase klesne na 91 C, kde se už ne tak hlasitými otáčkami daří tuto teplotu udržovat.

MMF24

Musím tedy poopravit svůj závěr, kdy jsem konstatoval, že GeForce GTX 480 lze provozovat buď s vodním chlazením či připevněným 12cm ventilátorem, nebo potom jen se sluchátky a ideálně v místnosti bez dalších lidí. Hlučnost je v rozumných mezích také pokud vlastníte skříň s dostatečně výkonným ventilátorem v bočnici. Vzhledem k nárokům na napájecí zdroj to znamená, že GTX 480 opravdu není kartou jen tak pro někoho. Zda je horší shánět skříň s prostorem zhruba 30 cm pro grafickou kartu (HD 5970), nebo skříň s ventilátorem v bočnici (GTX 480), to už nechám na vás.

Autor článku