Hlavní navigace

Vodafone rozšiřuje HSPA+ DC. Internet s rychlostí 43,2 Mb/s mají i ve Varech

29. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnosti Vodafone a T-Mobile se loni v prosinci pustily do testů dvojnásobně rychlejší mobilní sítě HSPA+ DC (dual carrier), která slibuje teoretickou propustnost při stahování přes 40 Mb/s. Druhý jmenovaný operátor pak síť s velkou pompou oficiálně spustil letos v dubnu. Pokryl Prahu 4, Prahu 11, Zlín, Otrokovice a Mladou Boleslav.

Vodafone dosud nabízel síť pouze v Berouně, kvůli dnes odstartovanému filmovému festivalu ale otevřel brány HSPA+ DC i v Karlových Varech. Mluví o reálných rychlostech až kolem 30 Mb/s, potřebujete ovšem kompatibilní telefon nebo modem. Rychlejší síť podporuje například Samsung Galaxy S II a S III, případně Nokia Lumia 900, která právě přichází na český trh.

Mapa pokrytí Vodafone
Pokrytí 3G sítí Vodafonu

Síť Vodafonu v Karlových Varech díky technologii HSPA+ Dual Carrier zabezpečí tu nejlepší zákaznickou zkušenost i během těch největších festivalových špiček, kdy objem stažených dat ve srovnání s běžným využitím stoupne čtyřnásobně a hlasový provoz se zvýší o 150 %,“ píše Vodafone v tiskové zprávě.

Pravdou je, že se Vodafone s rychlejší sítí moc nechlubí, na webu se jí prakticky nevěnuje, v mapce pokrytí (která je malá a nepřehledná) údaje o vyšší rychlosti nevede. Z praktického hlediska je navíc vyšší rychlost dobrá akorát k tomu, když se potřebujete okamžitě zbavit volného datového limitu FUP. Ale kdo by to dělal?

Jednu výhodu ale uvedení HSPA+ DC přece jen má. Je pravděpodobné, že Vodafone posílil páteřní spojení s vysílači, takže „hrozí“ lepší rychlosti i pro ostatní telefony, tablety a modemy.

KL24

 

Zdroj: Tisková zpráva

Byl pro vás článek přínosný?