Hlavní navigace

Vodafone SmartTab 10: nejlevnější dobrý tablet (recenze)

16. 2. 2012

Sdílet

 Autor: Redakce

Úvod, konstrukce

Desetipalcový SmartTab 10 nabídne při stejných parametrech jen větší displej. Hardware uvnitř je stejný - dvoujádrový Qualcomm na frekvenci 1,2 GHz značí, že nepůjde o žádné ořezávátko. Ono taky uvést dnes něco slabšího, než výkonné dvoujádro by znamenalo neúspěch. Větší verze se ještě liší vyšší kapacitou baterie: zatímco menší SmartTab 7 pohání 4 000 mAh, SmartTab 10 má 6 800 mAh. Je to logické kvůli většímu displeji, Vodafone navíc uvádí zhruba o hodinu vyšší výdrž na baterie.

Tablet Vodafone SmartTab 10Tablet Vodafone SmartTab 10

Protože Vodafone žádnou továrnu na tablety nemá (stejně jako na telefony), má oba modely na svědomí čínská firma ZTE. K otestování jsem měl ten větší desetipalcový. Kromě dvoujádrového procesoru je osazen 16 GB interní paměti s možností rozšíření pomocí microSD karty. Pro uživatele je ale přístupných jen 12,8 GB, zbytek zabírá operační systém.

 

SmartTab je na dnešní dobu spíše tlustší, alespoň v porovnání s těmi nejlepšími tablety, jako je například Samsung Galaxy Tab. Tloušťka 11 mm při váze 672 gramů nemůže nejmodernějších tenkým plackám konkurovat. Protože se jedná o brandovaný přístroj, bylo zde cíleno hlavně na cenu. Přesto tu najdete výbavu, kterou byste čekali spíše u dražších přístrojů.

Parametry
Cena 8 977 Kč včetně DPH
Zapůjčil Vodafone
Vodafone SmartTab 10
procesor 1,2 GHz Qualcomm dual-core, 1 GB RAM
paměť 16 GB, + slot na microSD
displej 10", 1 280 × 800 px, 262 000 barev
funkce 3G modul, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, audiojack
fotoaparát 5 Mpx, automatické ostření, bez diody; přední 2 Mpx; kamera 720p
baterie 6 800 mAh
OS Android 3.2 Honeycomb
rozměry a hmotnost 257 × 172 × 11,3 mm, 672 gramů
příslušenství nabíječka, neoprénové pouzdro, sluchátka

SmartTab10 totiž překvapil rozumnou cenou. Při těch dotovaných se dostanete až na 4 377 Kč, standardní cena je však 8 977 Kč. I to z něj dělá snad nejlevnější tablet s rozumnými parametry, jaký má dnes smysl koupit. Za tuto cenu je zde ovšem spousta kompromisů.

Tablet působí solidní dojmem - pevné tělo, na kterém nikde nic nevrže. Jediná dvě tlačítka tvoří to zapínací, které je celkem zapuštěné v těle a nehrozí, že jej zmáčknete omylem (i když by se nic nestalo, naopak to spíše ztěžuje rychlé probuzení ze spánku). Druhé tlačítko představuje kolébkový ovladač hlasitosti, který je ovšem nastaven pro práci na výšku. U lepších tabletů se + a - při práci s tabletem na šířku prohodí, zde ovšem nikoli.

Tablet Vodafone SmartTab 10Tablet Vodafone SmartTab 10

Na spodní straně najdete pouze systémový konektor a mikrofon, po stranách potom dva reproduktory. Ty jsou umístěny v horní části, tudíž si je nebudete rukou zakrývat. Druhý mikrofon pro potlačení rušení, najdete i na zadní straně. Záda vodafonního tabletu jsou vroubkově plastová, obehnaná plastovým rámečkem tvářícím se téměř jako kov. Že nejde kov prozradí prakticky jen teplota jeho povrchu.

Vedle čočky fotoaparátu najdete velké logo Vodafone, ale přisvětlovací diodu už nikoliv. Protože jde o tablet mobilního operátora, bylo by divné, kdyby neměl 3G modul, a tak slot pro SIMku najdete hned vedle zdířky pro microSD kartu - pod krytkou na levém boku. Vedle krytky je také 3,5mm audio jack.

Displej má stejné rozlišení, jako sedmipalcová verze, a to 1 280 × 800 pixelů. Je sice na první pohled pěkný, žádné TNko, ale IPS s dobrými pozorovacími úhly, které v této cenové kategorii bývají u jiných tabletů špatné. Displej je lehce zapuštěn, ale ne tolik, aby to více bránilo případnému poškrábání. Na displeji ulpívají nečistoty subjektivně o trochu méně, než na Gorilla Glas, ale zase musíte vyvinout větší úsilí při jejich čištění.

K tabletu dostanete pěkné neoprénové pouzdro a sluchátka. Ta jsou však velmi obyčejná, z uší mi neustále padala a bude lepší si pořídit nějaká jiná. V příslušenství ještě najdete středně velkou nabíječku, manuál a to je vše.

Tablet obsahuje systém Android 3.2 Honeycomb, lehce upravený pro Vodafone. Změny na první pohled spočívají v jiné tapetě, ovládacích ikonkách a pokročilejší klávesnici. Jako u všech takových úprav, to bude menší, či větší překážkou v případném uvolňování aktualizací.

 

Honeycomb, fotoaparát, závěr

Mírně upravený Android 3.2 doznal pouze pár grafických změn. Kromě jiných ikonek ovládacích tlačítek najdete v základním menu "u hodin" navíc přímý přístup k zámku rotace, což se hodí. V tabletu je také pár předinstalovaných demoverzí her a klávesnici Swype. Nejzajímavější je ale plná verze kancelářského balíku QuickOffice Pro HD, který jinak stojí několik set korun. Bohužel nemohu potvrdit, že je opravdu předinstalovaný od Vodafonu, protože mám tuto aplikaci koupenou také, ale podle ohlasů z internetu je tomu tak.

Kancelářský balík v ceně, pomalá klávesnice

Prohlížeč internetu je svižný, jen občas některá stránka s flashem způsobí pád. Asi nejhůře bych hodnotil klávesnici, jejíž odezva patří mezi pomalejší. Na rychlé psaní to nebude to pravé, což kontrastuje s kvalitní kancelářskou aplikací QuickOffice. Jakmile začnete psát trochu rychleji a přestanete, můžete sledovat, jak se písmenka teprve dopisují na obrazovce. Náročné webové aplikace zvládá stejně pomalu, jako dražší tablety, což je dobře, protože levnější stroje je nezvládají skoro vůbec.

Displej má sice dobré pozorovací úhly, ale kolem okrajů hodně prosvítá jeho podsvícení. Být to u televize, je to na reklamaci, ale u levného tabletu to není taková tragédie a dá se s tím fungovat. Bezdrátovou komunikaci zajišťuje citlivé Wi-Fi, Bluetooth a 3G modul. S tímto hardware žádný problém nebyl.

Fotky bez přisvětlení

Pětimegapixelový fotoaparát s automatickým ostřením potřebuje hodně dobré světelné podmínky, aby vytvořil pěknou momentku, ale stačí dobře osvětlená místnost. Bez přisvětlovací diody si večer už moc nezafotíte. Video nahrává v rozlišení až 720p s kodekem H264, ovšem kvalita je opět horší, než u běžného smartphonu. Ono se to dalo čekat, tablet stejně není určený na focení a tento jinak levný přístroj by to zbytečně prodražovalo. Pro úplnost dodám, že přední kamerka pro videohovory má rozlišení 2 megapixely. Díky silnému hardware alespoň není problém přehrávat videa v rozlišení 720p.

Přestože tablet vypadá podle parametrů velmi slibně, operační systém Android Honeycomb působí lehce nevyladěně. Animace a přechody mezi obrazovkami by měly být téměř plynulé, ovšem zde je reakční doba přece jen delší. Také pádů aplikací má SmartTab o něco více, než dražší tablety. Vypadá to, že se inženýrům z ZTE nepodařilo plně využít výkonových možností silného hardware, na druhou stranu si za to neřekli o moc peněz.

Prosvítající podsvícení v rozích displeje Přímý přístup k rotaci obrazu Tablet Vodafone SmartTab 10, screeny Tablet Vodafone SmartTab 10, screeny Tablet Vodafone SmartTab 10, screeny

WT100

Po připojení k počítači přes dodávaný se nainstaluje USB ovladač od ZTE. Jelikož jde o brandovaný přístroj, nepodařilo se nám získat screenshoty ani přes SDK a rootovat zapůjčené zařízení jsme nechtěli. Nerovnoměrné podsvícení je ale dobře vidět na fotkách a Honeycomb je pořád stejný. Výdrž na baterii byla při běžné práci kolem 6-7 hodin, což je jen o něco méně, než dosahují dražší kousky. Nabíjení si vzápětí řeklo o čtyři hodiny v zásuvce.

Verdikt

Vodafone představil zajímavý levný tablet. Na jednu stranu výkonné dvoujádro, celkem kvalitní displej a moderní operační systém, který trochu sráží horší optimalizace. SmartTab však útočí cenou a za ni nabídne dostatečně dobrý tablet s pár chybami. Momentálně jde o nejlevnější 10" tablet s Androidem, který má cenu pořídit, levnější by vás brzy hodně štval. Na druhou stranu, za podobnou cenu seženete starší Toshibu AT100 nebo Lenovo IdeaPad K1. ZTE však má trumf v podobě 3G modulu a již se nechali slyšet, že pro tento tablet plánují vydat Ice Cream Sandwich.

Plusy / mínusy
  Android 3.2 Honeycomb
  3G modul
  cena
  výkonný hardware
  aplikace QuickOffice Pro HD
  odladěnost systému
  podsvětlení displeje v rozích
  občasné pády
  nemá microUSB
Hodnocení

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.