Hlavní navigace

Vodafone také přeřadí na vyšší rychlost, v Berouně testuje 43,2 Mb/s

6. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nejen T-Mobile, ale také Vodafone vstupuje na pole rychlých mobilních přenosů. V Berouně teď červený operátor spustil vysílač podporující Dual Carrier HSPA+ s teoretickou rychlostí downloadu 43,2 Mb/s. Stávající technologie, kterou Vodafone také několik měsíců testuje, nabízí pouze poloviční hodnotu.

Vodafone uvádí, že v reálu lze dosáhnout downloadu asi 30 Mb/s. Testováno bylo s USB modemem Vodafone K4605, který ale zatím v nabídce operátora chybí, neboť v Berouně testují pouze některé klientské firmy. Širší pokrytí DC-HSPA+ plánuje v případě úspěchu až na příští rok.

Kromě toho ale Vodafone zlepšuje kapacitu stávajících vysílačů. S kompatibilními modemy (Vodafone K4510) a chytrými zařízeními (Samsung Galaxy S II a Galaxy Tab 10.1) už lze v některých místech stahovat s maximální teoretickou rychlostí 21,6 Mb/s (reálně 12–18 Mb/s). S takovou si FUP vystřílíte klidně za pár minut.

Vodafone se chlubí, že HSPA+ mohou využívat všichni zákazníci na rozdíl od T-Mobile, který jej nabízí jen pro uživatele nejdražšího datového tarifu.

KL24

Pozor: Nenechte se zmást rychlostmi Vodafonu (43,2 Mb/s) a T-Mobilu (42 Mb/s). Jde o tutéž technologii, ale každý s ní nakládá jinak. T-Mobile doteď u HSPA uváděl rychlost 21 Mb/s, přestože je teoretické maximum 21,6 Mb/s podle standardu 3GPP UMTS release 8. Tak proto.

Zdroj: Vodafone

Byl pro vás článek přínosný?