Hlavní navigace

Vodafone už testuje LTE na frekvenci 800 MHz, kterou získal v aukci

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vodafone k 26. 5. spustil prvních sedm vysílačů LTE na frekvenci 800 MHz. Vyzkoušet si síť nové generace mohou lidé ve Velké Bíteši (okres Žďár nad Sázavou). Test sítě probíhá na kmitočtech, které Vodafone získal v nedávné aukci ČTÚ. Technologie dodává Huawei.

Mapa vysílačů LTE s frekvencemi z poslední aukce
Mapa vysílačů LTE s frekvencemi z poslední aukce

Poslední dva roky už ale testuje i LTE v dříve získaných pásmech 900 a 1800 MHz. I na osmistovce běží technologie CS FallBack, díky které dojde k automatickému přesměrování hovorů z čistě datové sítě LTE na 2G/3G.

Tři LTE na různých frekvencích mají odlišené rychlosti a také dosah/pokrytí. Nižší frekvence se šíří dál, ale zase si pak jeden vysílač rozdělí více lidí, což snižuje rychlosti. V pásmu 900 MHz Vodafone využívá šířku pásma pouze 2 × 3 MHz, což mu dovolí maximální teoretické rychlosti 22,5/7,5 Mb/s (download/upload).

Na frekvencích 1800 a 2600 MHz si operátor může dovolit i 150/50 Mb/s, protože v nich drží šířku alespoň 2 × 20 MHz. A u osmistovky budou rychlosti „jen“ 75/25 Mb/s kvůli šířce 2 × 10 MHz. Takovou ale mají také konkurenční sítě O2 a T-Mobile.

 

ČTÚ monitoruje, jak operátoři nakládají s nově drženými kmitočty. Na této mapce už eviduje 830 vysílačů, které už běží nebo které budou v nejbližší době spuštěny. Díky ní jsme věděli, že Vodafone síť nejdříve spustí u Velké Bíteše.

KL24

Vodafone mimochodem znovu rozšířil svou síť Turbo, která se skládá z 3G a LTE-900. V současnosti je dostupná na 56 % území Česka a pro 82 % populace. Tři týdny nazpět to bylo 54 %, respektive 81 %.

Zdroj: TZ Vodafone

Byl pro vás článek přínosný?