Hlavní navigace

Vodafone V860 Smart II: levný Android s výměnnými kryty (recenze)

8. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Symbolem levného, ale přesto kvalitního smartphonu je Huawei Ascend G300, který seženete za 4 000 Kč. Novinka od Vodafonu sice stojí jen 2 500 Kč, jenže čtyřpalcový G300 je opravdu dobrý a již na něj existuje aktualizace Ice Cream Sandwich. Vyplatí se levný Smart II?

Parametry
Cena 2 577 Kč
Zapůjčil Vodafone
Vodafone V860 Smart II
operační systém Android 2.3.7 (Gingerbread)
displej 3,2", 240 × 480 px, 180 ppi
sítě GSM, GPRS, EDGE, HSDPA, HSUPA
konektivita microUSB, Wi-Fi, Bluetooth 2.1, GPS, 3,5mm jack, Mass Storage
paměť 2 GB microSD, 150 MB pro aplikace
procesor ARMv6 832 MHz, 512 MB RAM
fotoaparát 3,15 Mpx, LED, video (640 × 480 px)
baterie Li-Ion 1 200 mAh
rozměry a hmotnost 109 × 58 × 12 mm,  120 g

 Vodafone Smart II má naproti G300 jen 3,2" displej s nízkým rozlišením a původní Smart měl dokonce jen 2,8". Vodafone pochopitelně žádné telefony sám nevyrábí, výrobcem prvního Smartu byl Huawei a nyní je za Smartem II ukryt Alcatel V860. Plastová konstrukce nabízí čtyři výměnné kryty (černá, modrá, žlutá, červená).

 

Na přední straně najdete logo výrobce, displej s rozlišením HVGA 320 × 480 pixelů a čtyři senzorová tlačítka pro starší Android – ale i pro nový Android, který využívá jen tři tlačítka, by nebyl problém fungovat s touto kombinací. Rozlišení je na dnešní dobu nízké, ale u této cenové hladiny nelze očekávat lepší.

Nabíjecí a datový microUSB konektor je na spodní straně, nahoře najdete zapínací tlačítko a uprostřed 3,5mm jack na sluchátka. Levý bok zůstal prázdný, ale na pravém je kromě ovladače hlasitosti samostatné tlačítko fotoaparátu – velké plus pro Vodafone. Na zadní straně je jediný kovový prvek telefonu s 3Mpx fotoaparátem s LED přisvícením a reproduktorem.

Rozebrání zadního krytu jde snadno a po odklopení vám v ruce zůstanou dvě samostatné části. V příslušenství jsou totiž čtyři výměnné kryty; zvlášť pro zadní díl a zvlášť rámeček, které lze libovolně kombinovat. Pro mladé uživatele je to zřejmě důležité a při rozebírání to neotravuje tolik jak se na první pokus zdálo. U levného telefonu lze tedy výměnné kryty brát jako malou výhodu a některé jsou i poloprůhledné, ale v reálu přes něj baterii nakonec neuvidíte. Celkem můžete mít šestnáct barevných kombinací.

Vodafone Smart IIVodafone Smart IIVodafone Smart IIVodafone Smart II

Akumulátor uvnitř je typu Li-ion s kapacitou 1 200 mAh, pod ním najdete značení telefonu – Alcatel V860 designed by Vodafone. Narozdíl od prvního Smartu, jehož původní Huawei verze se prodával zvlášť – a byla celkově horší, Alcatel zřejmě v prodeji neseženete. Jde o model vyrobený pouze pro Vodafone.

Pod baterií je slot na SIM kartu stanmdardní velikosti a slot na microSD kartu. Uvnitř je již osazený kousek s kapacitou 2 GB. V příslušenství najdete i sluchátka – obyčejné pecky a nabíječku.

Alcatel použil prakticky čistý Android, změny jsou patrné pouze při zapnutí přístroje – animované logo Vodafonu. Verze 2.3.7 však znamená pouze Gingerbread a vyhlídky na novější aktualizaci jsou mizivé. Telefon je velmi drobný, přesto větší, než vzhledem ke svému displeji mohl být. Hmotnost 120 gramů patří ke snandardním, ale opět je to spíš více na takto malý telefon. Hraje se však na nízkou cenu.

Jen QWERTZ a neodinstalovatelné aplikace

V základu má Android pět obrazovek, jejichž počet lze změnit jen instalací jiného launcheru – kvůli volnému místu to ale nemusí být dobrý nápad. Najdete zde předinstalovanou klávesnici Swype, ale ani v té, ani v originální Androidí, není české rozložení QWERTY, pouze QWERTZ.

Pozorovací úhly dsipleje jsou celkem dobré, k posunu barevného podání však dochází a při pohledu zhora přestává být displej použitelný Na denním světle je čitelný dostatečně, nechybí ani automatická regulace jasu podle čidla.

Takto vypadá po spuštění na malém displeji Twitter Aplikace Data Manager
Vodafone Smart II

Vodafone Smart II

Vodafone Smart II

U výkonu jsme nečekali zázraky a ty se ani nedostavily. Zkusil jsem několik benchmarků: Antutu 1937 bodů, Vellamo neproběhl a výsledky Quadrantu nešly na nízkém rozlišení vůbec přečíst. Paměť RAM činí po odečtení systémových prostředků jen něco kolem 300 MB, ale dostačuje.

Naopak velmi rychle došla paměť pro aplikace pouhých 150 MB. Angry Birds se ještě vejde a na jednojádrovém procesoru je i bez problémů rozběhnete, ale třeba Google+ aplikace vám telefon zaplní až po okraj. Tato paměť je navíc společná pro data i aplikace i data, která lze naštěstí nahrávat na SD kartu.

Najdete zde některé neodinstalovatelné aplikace, které jen zabírají místo, například Facebook. Vodafone umístil do telefonu pěknou aplikaci Data Manager, která slouží pro hlídání počtu přenesených dat a kancelářský balík OfficeSuite 6.

Takto fotí Smart II
Vodafone Smart II

Výdrž telefonu se pohybuje kolem jednoho a půl dne, což je dáno mimojiné menším displejem. Příliš se tedy neliší od většiny ostatních telefonů. Základní fotoaparát má přisvětlení, ale bez dostatku světla stejně neuděláte pěknou fotku.

Zhodnocení

Za dva a půl tisíce korun jde o telefon, který Vodafone v podstatě trochu dotuje. Svět je však už trochu jinde a dovolím si napsat, že starý Android 2 už by dnes výrobce neměl pustit na trh. V tomto ohledu se zdá jako lepší volba Huawei G300, který má také více místa na aplikace, ale pokud jde o nízkou cenu, má Vodafone rozhodně co nabídnout.

Je to telefon, který si pořídíte spíše dotovaný za mnohem nižší cenu, pokud překousnete změnu podmínek u Vodafonu a zavážete se k placení předem určené částky na dva roky. Schopnosti Smartu II plně odpovídají jeho ceně. Proti původnímu Smartu má lepší displej, rychlejší procesor i lepší fotoaparát a výměnné kryty, stejná zůstala výdrž baterie a bohužel i místo pro aplikace a verze Androidu.

CS24

Plusy / mínusy
hardwarové tlačítko fotoaparátu jen 150 MB pro aplikace
2GB karta v balení nemá notifikační LEDku
výměnné kryty starý Android
Hodnocení 75 %

 

článek napsán na Ultrabooku Lenovo U300s

Galerie

Vodafone Smart II Vodafone Smart II Vodafone Smart II Vodafone Smart II Vodafone Smart II Vodafone Smart II Vodafone Smart II Vodafone Smart II Vodafone Smart II Vodafone Smart II Vodafone Smart II Vodafone Smart II Vodafone Smart II Vodafone Smart II Vodafone Smart II Vodafone Smart II

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.