Hlavní navigace

Vodní chlazení pro M.2 SSD. PCIe karty Alphacool chladí pasivem nebo vodním blokem

25. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když úložiště typu SSD začínala v minulé dekádě své vítězné tažení osobními počítači, myslelo se, že díky nim klesne spotřeba a už nebude třeba se bát, že vám přehřátí způsobí selhání mechanického pevného disku a ztrátu dat. Ovšem honba za výkonem nakonec zátěžovou spotřebu některých rychlých NVMe SSD vyhnala až na úroveň 3,5" pevných disků. Zároveň ale tato úložiště byla zmenšena do drobného modulu M.2 a reálně tak vyvstala potřeba jejich chlazení, jelikož bez něj nedokáží svůj výkon udržet. Pokud vás baví chod hardwaru a jeho chlazení všelijak vylepšovat, pak vás teď potěšíme: na trhu se totiž objevil výrobek, díky němuž budete SSD moci chladit dokonce i vodou.

Vodní chlazení SSD jsme zde vlastně již jednou měli, ale tehdy se jednalo o blok určený jen specificky pro kartu Intel SSD 750, která je spotřebou o ligu výš. Nyní ale na trh jde univerzálnější řešení od firmy Alphacool, kterým se bude dát chladit široká škála SSD v provedení M.2. Kromě vodního modelu ale bude k mání i klasický vzduchový (pasivní chladič) pro nadšence s rozumnější mírou nadšení pro věc.

Zatímco existují i chladiče, určené k nasazení na modul zasunutý přímo do slotu na desce, Alphacool patrně usoudil, že úkol bude snazší, pokud se modul vyvede na adaptér, osazený v běžném slotu PCI Express. Vzduchový chladič Alphacool Eisblock HDX-2 funguje tak, že se na SSD osazené ve slotu na PCB karty nalepí teplovodivá vložka a poté se na kartu našroubuje hliníkový pasiv. Dokonce je i žebrovaný, což je v dnešních poměrech třeba pochválit. Podobný pasiv je pak stylem sendvič osazený i na rubovou stranu PCB. Vysunutím do slotu PCI Express by na pasivy mělo proudit více průvanu. Zároveň může pasiv být o dost větší i těžší, než při osazení do obvyklého slotu na desce, kde většinou není moc místa na extravaganci. Tudíž by toto řešení mělo být schopné zredukovat teplotu minimálně na horní straně modulu (kde je většinou řadič, produkující nejvíc tepla)

Ona zajímavější vodní verze, označená Eisblock HDX-3, je pak velmi podobná. PCB karty je zdá se stejné, ale místo onoho hliníkového pasivu se modul M.2 přikryje podobně velkým vodním blokem z mědi a acetalu. Tento blok má dvě čtvrtpalcová ústí, ke kterým připojíte hadice svého vodního okruhu a SSD je pak ochlazováno stejnou kapalinou jako CPU a/nebo grafika (podle toho, na čem všem máte osazené bloky). Vodní verze karty nemá pasiv (ani druhý blok) z rubové strany, voda by zřejmě měla chladit dost jen pomocí jediného bloku.

KL24

Obě varianty mají provedení karty do slotu PCI Express 3.0 ×4, přičemž PCB je krátké (8,15 cm) a dosahuje sotva po konec slotu. Tloušťka karty s osazeným blokem nebo pasivem je 2 cm a výška 10 cm u normální verze a 12 cm u vodní, ústí pro hadice totiž míří z karty nahoře kolmo k rovině základní desky. Dovnitř se vejdou SSD moduly M.2 o délce do 80 mm (tedy nikoliv 120mm, s kterými se ale normálně nesetkáváme). Pokud se na PCB dívám dobře, mělo by jít o čistě pasivní elektronickou komponentu, takže pro základní desku by vše mělo být zcela transparentní a bez nutnosti ovladačů. Potřebujete jen, aby systém dokázal pracovat s NVMe diskem připojeným ke konkrétnímu slotu PCI Express.

Alphacool už tato udělátka prodává ve svém e-shopu i skrze další distributory. Verze s vodním blokem je poměrně drahá záležitost, vyjde na 85 dolarů (v přepočtu a s DPH 2300 Kč). Vzduchový model má cenu zhruba poloviční, 41 dolarů (1100 Kč).

Byl pro vás článek přínosný?