Hlavní navigace

Volný žádá po O2 čtyřmiliardové odškodné kvůli dominanci na trhu ADSL

20. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Loni v březnu podala společnost Volný žalobu na Telecónicu O2, ve které žádaly čtyři miliardy korun jako oškodné kvůli stlačování marží na trhu ADSL. Ještě v roce 2003 patřilo Volnému třetina českých uživatelů, ale pak O2 snižovala rozdíl mezi velko- a maloobchodní cenou připojení, že tím omezila své konkurenty.¨

Na konci roku 2003 Volný poskytoval výhodný přístup k internetu vytáčeným připojením téměř jedné třetině českých uživatelů. Telefónica svou nezákonnou cenovou politikou zabránila společnosti Volný a ostatním svým konkurentům v následných letech nabízet zákazníkům cenově zajímavé připojení k internetu prostřednictvím ADSL,“ říká Martin Dvořák, obchodní a marketingový ředitel společnosti Volný, a.s.

Městský soud v Praze chce proces spojit s řízením vedeným Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, který se zaměřuje na možné narušení antimonopolních pravidel.

 

Pro Volného žije naděje, neboť španělská Telefonica čelila stejné žalobě a Evropský soud před nedávnem potvrdil, že bude muset zaplatit pokutu ve výši 151 milionů eur.


Tribunál Evropské unie potvrdil dne 29. března 2012 rozhodnutí Evropské komise z roku 2007 o uložení pokuty telekomunikačnímu operátorovi Telefónica, a to ve výši 151 milionů EUR. Šlo o velmi podobný případ jako v ČR, a sice o zásadní zneužití dominantního postavení na španělském trhu širokopásmového připojení v rozporu s antimonopolními pravidly EU. Zde v letech 2001 a 2006 stanovila společnost Telefónica velkoobchodní ceny pro konkurenty a zároveň maloobchodní ceny pro vlastní zákazníky na takovou úroveň, jež tlačila její konkurenty do ztráty, tedy pokud jejich ceny měly odpovídat nízkým maloobchodním cenám společnosti Telefónica. Viz Europa.eu.

CS24

Žaloby o náhradu škody v soutěžních případech podporuje i Evropská komise, která již ze stejných důvodů pokutovala mateřskou společnost Telefónicy ve Španělsku,“ potvrzuje Tomas Schollaert, partner Pierstone, kterou si společnost VOLNÝ vybrala jako právního zástupce. Pierstone již úspěšně zastupovala v podobných případech jiné společnosti.


Zdroj: Tisková zpráva