Hlavní navigace

Voyo Player udělá Smart TV i z vaší staré bedny [recenze]

23. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Více než týden jsme si hráli s novým přehrávačem Voyo Player. Zaujme už na první pohled. Krabička nemá tradiční hranatý tvar, jako je u spotřební elektroniky běžné, ale půdorys přístroje vypadá jako trojúhelník. Proč? Protože kopíruje logo Voya.

Na čelní straně najdete signalizační diodu a přijímač dálkového ovládání, na zbývajících dvou stranách pak konektory. V prvním bloku je to HDMI (1.4), AV výstup, S/PDIF pro digitální zvuk a zdířku pro napájecí zdroj. Na druhém najdete dvojici USB a síťový RJ-45 pro Ethernet. Pro AV výstup však v balení nenajdete kabel, redukci z 3,5mm jacku na tři cinche si budete muset koupit sami. To zamrzí, když zařízení cílí hlavně na starší televizory, které HDMI nemají. Kabel HDMI ale nechybí.

Voyo Player

Samotné zapojení nikomu nebude dělat problém, vše je hezky popsáno i v návodu. Voyo Player pochopitelně vyžaduje připojení k internetu. Přímo v krabičce je dostupná i Wi-Fi síťovka, takže pokud máte doma bezdrátový router, nemusíte po bytě tahat žádné kabely. Dosah byl dobrý, signál byl silný i přes několik zdí rodinného domu. Při prvotním nastavení Playeru si zvolíte rozlišení, jazyk, případně uvedete přihlašovací údaje k Wi-Fi. Přehrávač si také zkontroluje, jestli má aktuální software, případně nabídne aktualizaci. No a pak už se jen připojíte k vašemu online účtu na Voyu.

Prostředí přehrávače vypadá moderně a nebojím se jej označit za přehledné. Kdo zná web Voya nebo jeho mobilní aplikace, ten si všimne známých prvků. Hlavní obrazovka vás dostane jednak k nabídce „nováckého“ videoarchivu, ale také přehrávači souborů z flashky nebo ze sítě nebo externích aplikací. U těch se zastavíme jako první. S Voyo Playerem se můžete připojit k Facebooku, a pak číst nebo psát statusy, prohlížet fotky na Picase, zjistit počasí nebo přečíst zprávy z TN.cz.

Software je pomalý

Facebook je ale dost neohrabaný, kvůli chybějící klávesnici je navíc úmorné i pouhé přihlášení na dálkovém ovladači. To samé platí i pro Picasu. Předpověď počasí je také subjektivně dost pomalá, ale čtení zpráv překvapivě problém nedělá. Čtečka je pohodlná, text velký. Představte si teletext s hezčí grafikou. Voyo Player umí přijímat video a zvuk i ze sítě pomocí streamování (DLNA), k síťovým diskům v NASu se však nedostane.

Přehrávač médií zvládne hudbu v MP3, fotky v JPG a také videa. Poradil si s řadou nejběžnějších formátů kompresí i kontejnerů: MPEG-2, MPEG-4 ASP („XviD“), H.264 i VC-1, ale problém mu dělají až extrémně náročné soubory. Běžně stahovaná videa až do rozlišení 1080p však zvládne.

Poradí si i titulky, jen mu musíte servírovat formát SRT. Musí být ve stejném adresáři jako video a soubory se musí stejně jmenovat. Překvapivě však vynechává české znaky. Titulky uložené s videem přímo v kontejneru MKV ale zvládl i s diakritikou. Nečekejte žádné nastavení typu, velikosti nebo barvy textu. Změnit nemůžete ani umístění nebo časování titulků. Voyo Player určitě nenahradí specializovaná multimediální centra, ale díky zmíněném přehrávači a dvojici USB je ale jeho užitná hodnota vyšší.

Voyo Player je ale stavěný primárně pro přehrávání předplaceného videoarchivu Novy. Nově je v základním balení i tříměsíční předplatné zdarma. Pak vás měsíční účet přijde na 189 Kč, ušetřit můžete dlouhodobějšími programy: tříměsíční předplatné stojí 499 Kč, půlroční 949 Kč a roční 1849 Kč. Voyo můžete používat pouze na pěti zařízeních, z toho jeden slot je vymezen pro Voyo Player, další čtyři pro počítače, mobily, tablety nebo Smart TV.

Voyo nabízí i sedmidenní zkušební test, ale to už musíte ve službě uvést i číslo karty nebo se spojit s účtem PayPalu. Voyo Player si překvapivě poradí jen s obsahem předplatného, nikoliv Extra tituly. To jsou filmy, které si musíte půjčit zvlášť. Zápůjčka trvá jen 48 hodin a tituly lze přehrát jen na PC.

 

Co si tedy můžete ve Voyo Playeru spustit? Předně jsou to filmy, kterých na konci září bylo něco přes 1400, k tomu 30 seriálů včetně několika zahraničních (pár dokonce i s titulky), 60 pořadů a dokumentů, 110 filmů pro děti a 60 pro dospělé. Součástí jsou i zprávy nebo sport.

Živé vysílání láká na sedm kanálů, ale ne všechny jsou vždy spustitelné. Protože Nova nemá na všechny pořady internetová práva, často se setkáte pouze s varovnou hláškou. To neplatí pro filmový kanál Voyo Cinema, jenž ale stejně obsahuje pouze filmy z předplatného. Sportovní a zpravodajský kanál také běží téměř celý den. Nova, Nova Cinema, Fanda a Telka jsou vinou chybějících práv téměř pořád neaktivní.

Málo HD

Samotný obsah nebudu hodnotit, zaměřím se pouze na technickou kvalitu. Většina videí je pouze v základním rozlišení, s českým dabingem ve stereo stopě. Kvalita je o něco horší než na DVD, na velkém televizoru už některé snímky s rychlejšími scénami nevypadají hezky, datový tok nestíhá. Voyo se zmiňuje o podpoře HD rozlišení, nikde si ale nemůžete filtrovat, že chce zobrazit pouze obsah s vyšším rozlišením.

Přehrávač je také dost pomalý, i procházení menu dovede člověka otrávit. Ten pocit ještě umocňuje horší ovládání. „Dálkáč“ obsahuje jen několik tlačítek, takže chybí i tradiční Play, Stop a Pause. Vše musíte krkolomně řešit ovládacím křížem přímo na obrazovce. Dálkový ovladač a přijímač na sebe také musí dobře vidět, jinak se povely neodešlou. Software byl v průběhu testování dost nestabilní, několikrát přehrávač vytuhnul a pomohlo až vypojení ze zásuvky. Párkrát se také sám od sebe restartoval. Překvapil mě i příkon přístroje. Ať už byl zapnutý, nebo vypnutý (v režimu standby), stále odebíral 4–5 W.

S Voyo Playerem bude díky jednoduchosti spokojená vaše babička,
náročnější uživatel ale nikoliv

CS24

Kromě toho, že si na přehrávání videa vinou pomalejšího softwaru (nebo možná hardwaru) počkáte několik sekund, se možná budete ptát i na to, co si vlastně přehrávat. Službě citelně chybí nějaký sociální rozměr, doporučování videa ostatními, žebříčky popularity atd. V hlavním menu na vás čeká akorát přehled novinek a tituly si ještě můžete třídit dle žánrů.

Člověk rozmlsaný technologiemi nebude z Voyo Playeru nadšený, protože ví, že to lze udělat lépe. Voyo může řadu problémů opravit softwarově (pády, pomalejší chod, sociální prvky), ale žádné jedničky a nuly neopraví mizerné ovládání nebo horší technickou kvalitu obsahu. Pokud jsou ale cílovou skupinou lidé internetem nedotčení, může je Voyo Player uspokojit. Má dobrou nápovědu, jednoduché ovládání bude pro babičku naopak plusem a horší obraz nebo pomalejší chod jí možná ani nepřijde divný.

Plusy / mínusy
 + netradiční vzhled
 + hezké prostředí
 + dvě zdířky USB pro flashky a externí disky
 + Wi-Fi i Ethernet
 + vyšší spotřeba ve vypnutém stavu
 - nedoladěný software (pomalé reakce, pády, diakritika v titulcích)
 - nepohodlné ovládání
Hodnocení

Voyo Player

  • zapůjčil: CET 21 (Voyo.cz)
  • cena: 1399 Kč
  • video formáty: MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 AVC/H.264, WMV9, MPEG-4 ASP (DivX, XviD), VC-1
  • audio formáty: MP3, WAV/PCM/LPCM, WMA, AAC, DOLBY DIGITAL
  • kontejner: MP4, AVI, MP2TS, MKV, DIVX
  • obrazové formáty: JPEG, GIF, TIFF, BMP, PNG
  • titulkové formáty: SRT, MKV, MP4
  • rozhraní: AV výstup, 2× USB 2.0, HDMI, S/PDIF Ethernet, Wi-Fi 802.11b/g/n
  • rozměry 193 × 18 × 35 mm / 258 g