Hlavní navigace

VR brýle HTC Vive založené na SteamVR budou nejdřív v dubnu. Potíže s vývojem?

13. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatímco se ještě stále čeká na komerční dostupnost VR brýlí Oculus Rift, vyrojilo se pro ně již větší množství konkurenčních soků. Jedním takovým je náhlavní souprava Vive od HTC, odhalená v únoru. Z podobných pokusů různých firem naskočit na módní vlnu by se ale Vive měly vymykat, jelikož na nich HTC spolupracuje s firmou Valve, která v herní branži něco znamená. Bohužel to však vypadá, že při jejich vývoji došlo k určitým zádrhelům.

HTC Vive mělo být podle původních předpokladů na trhu již teď, brýle měly vyjít do konce letošního roku. Pokud by se to podařilo, měly by náskok před známějším Riftem, ovšem už v srpnu bylo oznámeno, že se jejich příchod zpozdí až do prvního čtvrtletí nového roku, i když omezená série měla být ještě před koncem roku 2015 dostupná vývojářům. Odklad ale nakonec bude ještě delší. Podle aktuálních informací přímo od výrobce bylo vydání odsunuto až na duben 2015.

Brýle pro virtuální realitu HTC Vive
Brýle pro virtuální realitu HTC Vive

HTC také uvedlo, že na CES 2016 v lednu by měla být uvedena ještě nová předprodukční zkušební (tedy ne finální) série 7000 kusů, které by opět byly určené vývojářům. Jejich dostupnost by snad měla usnadnit vývoj her, aby po vydání v dubnu byly k mání už i nějaké tituly, které se na brýlích budou dát spustit. Kromě toho HTC později sdělilo ještě to, že první předobjednávky budou možné už od února, ovšem jak již bylo řečeno, dostupnost pro běžné zákazníky bude nejdříve v dubnu 2016.

 

Vive má implementovat technologie SteamVR firmy Valve. Systém má mít kromě obvyklých senzorů polohy v brýlích také dopředu směřující kameru, mikrofon a externí snímání polohy pomocí stacionárních senzorů („base stations“), které postavíte do místnosti. Ty údajně pokryjí prostor až okolo 4,5 × 4,5 metrů, v němž se můžete pohybovat.

Brýle pro virtuální realitu HTC Vive

 

Anonym mluví o problémech

Bohužel je možné, že ani odklad na duben nemusí být poslední. Objevily se totiž určité informace, že HTC má interně s vývojem brýlí problémy, které by uvedení mohly posunout ještě dál. Tyto zprávy se ale zakládají jen na anonymně publikovaném svědectví publikovaném na Pastebinu, které nejde nijak ověřit. Není tedy jasné, zda jsou pravdivé, HTC ale podle nich zatím má problémy s kvalitou použitých displejů, kamery a také s výrobními náklady, které jsou vyšší, než se čekalo. Jsou prý tedy možné další odklady, případně i odebrání některých slibovaných prvků, pokud by cena vycházela příliš vysoko proti Riftu.

KL24

Zda je tento informační únik skutečně dílem zaměstnance HTC a odpovídá stavu projektu, nevíme. Berte jej tedy s velkou rezervou; do doby, než se na brýle v únoru otevřou předobjednávky, se snad situace vyjasní o trochu víc.

Zdroje: HTC, Tom's Hardware, KitGuru

Byl pro vás článek přínosný?