Hlavní navigace

Vracíme průhlednost oken do Windows 8. První pokus o Aero Glass

7. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nebudeme chodit kolem horké kaše. Ztráta průhlednosti oken ve Windows 8 byla nevyhnutelná, aby se operační systém hýbal i na slabých zařízeních co nejsvižněji. Především edice pro procesorovou architekturu ARM počítá s tím, že se jí nebude dostávat zrovna nadbytek výkonu. Ať si o rozhodnutí skoncovat s Aerem Glass myslíte cokoli, nakonec se nejspíš shodneme, že k tomu dojít muselo. Kdoví, třeba se v budoucnu bude moci triumfálně vrátit, díky výkonnějším čipům s velmi nízkou spotřebou. V posledních letech nicméně na oblibě získaly stroje s menším výkonem. Právě díky spotřebě.

Lidé si také uvědomili, že na prohlížení webu a psaní dokumentů v textové editoru nemusí vlastnit čtyřjádrový stroj se dvěma grafickými kartami a kilowattovým zdrojem. Výkonné sestavy se stávají doménou náročných uživatelů, kteří výkon skutečně spotřebují. Levné kancelářské desktopy a notebooky dále doplňují tablety. Ty představují dokonalé nenáročné zařízení, které splní požadavky běžného uživatele. Hybridní zařízení jako Surface se pak neztratí ani při psaní delších textů.

 

Windows Vista předvedla opravdu krásné a efektní prostředí, ovšem tehdy s krvavými nároky na výkon počítače. Od té doby Windows prošla významnými optimalizacemi a nároky nerostou. Naopak, spíše mají tendenci se snižovat. Naposledy plynulejšímu běhu za oběť padla průhlednost. Grafický styl desktopu Microsoft sladil s Metrem.

Kdyby se vám vývoj vzhledu nelíbil, spolehněte se na komunitu. Jako obvykle vám splní skoro libovolné přání, včetně zprůhlednění oken. K ruce si vezměte nástroj WinaeroGlass. Neinstaluje se, tak jej pouze někam rozbalte. Je naprosto titěrný, archiv zabírá sotva 4 kB. Velikost bohužel dopředu naznačuje některé zápory.

Neprůhledná okna postrádají efektnost známou z Windows 7
Neprůhledná okna postrádají efektnost známou z Windows 7

Žádáme průhlednost

V archivu naleznete dva soubory. Skutečně se neobejdete jen bez WinaeroGlass.exe. Stačí dvojité klepnutí a okna okamžitě zprůhlední. Dostáváme se k záporům. Aplikace v první fázi vývoje není obalena uživatelským prostředím. Spouštěcí soubor nevyvolá jinou reakci než zprůhlednění oken. Proto efekt ani nelze snadno vypnout, například obyčejným přepínačem. Všechno tohle autor plánuje, prozatím se nicméně musíme obejít bez základního grafického rozhraní. Průhlednost navzdory tomu vypnout můžete, zabere na ni totiž obyčejné odhlášení.

Cítíte, jak se Aero Glass vrací?
Cítíte, jak se Aero Glass vrací?

Proto musí být aplikace po každém spuštění počítače znovu aktivována, jinak příště opět uvidíte neprůhledná okna. Můžete ale spouštěcí soubor přidat k položkám po spuštění. Ve Windows 8 se příslušná složka trochu schovává. Klávesovou zkratkou Win+R otevřete dialog Spustit. Zadejte %AppData% a potvrďte. Otevře se Průzkumník a struktura složek s daty k aplikacím. Odtud se dále navigujte těmito adresáři:

  • Microsoft\Windows\Nabídka Start\Programs\Po spuštění

V předchozích verzích Windows jste složku Po spuštění jednoduše našli v nabídce Start. Neplatí to však v Osmičkách. Až ji objevíte, zkopírujte si do ní zástupce aplikace WinaeroGlass. To můžete udělat tak, že WinaeroGlass.exe uchopíte pravým tlačítkem myši a upustíte jej ve zmíněné složce Po spuštění. Ukáže se kontextová nabídka, z níž vyberete Vytvořit zde zástupce. Zástupce se postará o to, aby došlo k aktivaci při každém přihlášení konkrétního uživatele, tedy vás. Po startu počítače byste měli spatřit průhledná okna.

Čiré záhlaví není velká výhra
Čiré záhlaví není velká výhra

Nyní k samotnému efektu. V tuto chvíli se okraje a záhlaví oken zcela zprůhlední. To není ideální, protože například nadpisy oken nejsou často vidět, černá písmenka překryje to, co se zrovna nachází pod nimi, např. tapeta na ploše. Podívejte se na Windows 7. Okna nejsou kompletně průhledná, obsah pod nimi se rozpíjí, navíc je na popisky v záhlaví aplikován efekt podbarvení, aby byly vždy čitelné. Čiré záhlaví vypadá docela dobře, ale zrovna praktické není. Autor si vytyčil cíl, aby průhlednost oken byla co nejvíce podobná sedmičkám, kde bylo Aero Glass bez diskuse na vrcholu.

KL24

Časem bychom se tudíž měli dočkat nejen nějakého toho uživatelského prostředí, aby byla aplikace ovladatelná, ale také mnohem příjemnějšího efektu průhlednosti. Současný stav aplikaci předurčuje jen nejhladovějším uživatelům.

Zástupce aplikace umístěte do složky Po spuštění
Zástupce aplikace umístěte do složky Po spuštění

Byl pro vás článek přínosný?