Hlavní navigace

Vražedný flash disk realitou? Dokáže zničit čipset, procesor a smazat data

26. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Smrtící flash disky či jiná zařízení, která dokážou zničit počítač většinou znáte z filmů, kde speciální agenti na organizovaný zločin disponují všemi možnými i nemožnými zbraňovými systémy. Jeden nadšenec chce na podobné zařízení vybrat peníze na portále Indiegogo. Zkonstruoval „vražedný flash disk (tzv. „USB Slayer). Možná máte v tuto chvíli na mysli nějaký nebezpečný typ viru, který dokáže vymazat data. Ovšem pravdu nemáte, místo flash pamětí se uvnitř ukrývá vysokonapěťový zdroj. 

Cílem tohoto zařízení je poškození či úplné zničení USB řadiče, který se nachází buď v procesoru, nebo u starších desek v severním/jižním můstku. Kromě USB řadiče může dojít i ke zničení dalších citlivých částí, nejčastěji SATA řadiče a s tím může dojít k nevratnému poškození dat na disku. Autor píše, že samotný sestrojený prototyp zničil jakékoliv zařízení, na které tuto USB klíčenku zapojil. Jak působivé.    

Princip je jednoduchý

Jak jsem již řekl, uvnitř klíčenky se nachází vysokonapěťový zdroj – DC/DC měnič záporného napětí LT3863 typu boost. Dokáže změnit napětí ze 3,5 V až na -150 V. V tomto případě měnič nabíjí velké keramické kondenzátory napětím -110 V. Jakmile napětí dosáhne této úrovně, měnič se vypne a otevře se tranzistor, který pustí toto napětí přímo do signálového vodiče. Jakmile se kondenzátory vybijí a napětí klesne na -7 V, měnič se opět zapne, nabije kondenzátory, otevře se tranzistor... Celý cyklus se opakuje několikrát za sekundu, až dojde ke zničení požadovaného zařízení. Úspěšnost bude jistě velká, takto vysoké napětí s opačnou polaritou zničí vše, co mu přijde do cesty (tím myslím i ochranné obvody a diody). Zničení napomohou i kondenzátory, které se během několika milisekund vybijí, což zapříčiní proudový šok. 

Pochopitelně autor zmiňuje i kladné stránky tohoto zařízení. Může v naléhavé situaci sloužit ke smazání dat a zničení počítače. Sečteno podtrženo, USB Slayer je opravdu nebezpečné zařízení, které může způsobit paseku, pokud přijde do ruk neznalému člověku. I když bude existovat i pokročilejší verze, která se již bude tvářit jako klasický flash disk a dost možná bude obsahovat i flash paměť, stále půjde o nebezpečné zařízení.

Úspěch (ne)přejeme

Autor projektu Alexander Filipenko požaduje alespoň pět tisíc dolarů, za přispění dostanete jeden USB Slayer (tj. 19 USD), nebo můžete připlatit i za verzi 2.0 (tj. 27 USD) a za větší příspěvky dostanete více Slayerů, případně i kombinace obou verzí. 

KL24

Po pravdě si ani nejsem jistý, zda mám Alexandrovi držet palce. Představa, že by se k USB Slayeru dostali různí záškodníci nebo neznalí uživatelé, je opravdu šílená. Na typicky zranitelných místech může záškodník způsobit obrovskou paseku (školy, firmy, veřejné prostory). Je dosti pravděpodobné, že USB Slayer bude fungovat nejen na počítačích, ale i další elektronice (televize, přehrávače apod.). Dopředu vás musím upozornit, abyste si případnou podporu projektu rozmysleli. 

Zdroje: Indiegogo

Byl pro vás článek přínosný?