Hlavní navigace

Vše o vypalování DVD ve Windows 7

21. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vestavěné vypalování se v systému Windows objevilo již ve verzi XP. Tehdy však šlo pouze o podporu zápisu na CD. Navíc vypalování přímo v Průzkumníku nebylo zdaleka ideální a bylo s ním více problémů. Specializované vypalovací programy jsou zkrátka intuitivnější. Ve Windows Vista byla podpora vypalování vylepšena. Windows 7 v tom pokračují a přidávají další vypalovací funkce.

Jak vypalovat soubory a složky na DVD

Vložte do mechaniky prázdné DVD a v okně Start | Počítač na něj poklepejte. Systém se vzápětí dotáže, zda chcete tento disk použít jako jednotku USB flashdisku nebo zda chcete data vypálit standardním způsobem a disk poté uzavřít.

Použití DVD jako USB flashdisku znamená drobné snížení jeho kapacity výměnou za praktičtější použití. Data na DVD budete moci kopírovat a ukládat z různých programů úplně běžným způsobem, stejně jako byste pracovali s flashdiskem nebo jiným diskovým oddílem v počítači. Tento formát vypalování použijte s přepisovatelnými disky RW. U běžného DVD-R (DVD+R) totiž sice budete moci soubory také smazat, jenže tím pouze souborovému systému sdělíte, že daný objekt nebude dále dostupný. Uvolnit místo smazáním na DVD-R logicky nejde. U RW je mazání bez problémů.

Výběrem volby S přehrávačem disků CD/DVD budete data na disk vypalovat způsobem běžným z klasických vypalovacích programů. Maximálně využijete kapacitu DVD, zápis proběhne po stopách, a proto jej využijte především pro zapisování velkých bloků dat, například pro vypálení zálohy, se kterou nebudete dále pracovat. Takové DVD na rozdíl od předchozího způsobu bude čitelné také na jiných počítačích s operačním systémem odlišným od Windows.

Podle situace tedy vyberte jednu z možností, zadejte jmenovku disku a pokračujte tlačítkem Další. Samotné vypalování proběhne tak, že buď na okno s obsahem DVD přetáhnete soubory pro vypálení, nebo je označíte v okně správce souborů a stisknete tlačítko Vypálit.

Jak vymazat DVD

Chcete-li zapisovat na DVD+/-RW (a nemáte jej zrovna zformátováno jako flashdisk), měli byste předtím smazat data, která se na něm nacházejí. Tento typ disků je možné přepsat opakovaně, čímž se stává mnohem praktičtější oproti běžným zapisovacím DVD. Vložte DVD do mechaniky, klepnutím jej označte a v nástrojové liště okna Počítač klepněte na tlačítko Smazat tento disk.

Windows 7 zobrazí nové okno s průvodcem. V něm stačí klepnout na tlačítko Další a chvíli počkat, než bude disk DVD+/-RW vymazán. Všimněte si, že se také změní ikonka disku v okně Počítač.

Jak vypalovat ISO ve Windows 7

Úplnou novinkou ve Windows 7 je podpora vypalování souborů ISO. Ty obsahují bitovou kopii obsahu disku DVD. Když byste takový soubor vypálili běžným způsobem, tak jej sice budete mít na DVD, ale nedostanete se k jeho obsahu. Soubory ISO můžete v prostředí Windows 7 vypálit následovně:

Pomocí okna Počítač si najděte složku se souborem ISO a klepněte na něj pravým tlačítkem myši. V kontextové nabídce zvolte funkci Vypálit bitovou kopii disku. V novém okně pak zkontrolujte, že je jako vypalovačka vybrána mechanika s vloženým prázdným DVD a zapněte volbu Po vypálení ověřit disk. Zajistíte tak, že budou odhaleny případné chyby zápisu. Samotné vypalování pak odstartujte tlačítkem Vypálit.

Vypalovací programy třetích stran mohou soubory ISO asociovat k otevírání u sebe. V takovém případě funkci pro vypálení souboru ISO pomocí systému najdete v kontextové nabídce Otevřít v programu | Nástroj systému Windows pro vypalování bitových kopií disku.

Tip: Průvodce vypalování souborů ISO v dalších programech najdete v článku Jak vypálit soubor ISO.

Jak vypalovat filmy na DVD

Kromě toho, že vám systém dovolí vypálit soubory a složky pomocí okna Počítač, zvládne i vypalování filmů, obrázků a hudby na DVD. V tomto případě si však již musí pomoci doplňkovým programem Windows DVD Maker. Najdete jej v nabídce Start. Stačí ji otevřít a zadat pár počátečních znaků z názvu programu.

Windows DVD Maker slouží k vytváření filmových DVD ze souborů, které mu předložíte. Může se jednat o video, hudbu nebo obrázky. Po spuštění programu klepněte na tlačítko Přidat položky a v souborovém dialogu vyberte obsah, který chcete do vytvářeného filmového DVD umístit.

Po vložení obsahu (lze jej také přetáhnout z jiného okna), zadejte vespod jmenovku disku a klepněte na tlačítko Možnosti. Tím si zobrazíte nové okno, ve kterém částečně ovlivníte podobu a ovládání DVD. Vyberte si, co se stane po vložení DVD do přehrávače a jaký bude poměr jeho stran (vyberte podle použitého videa).  Nastavení potvrďte tlačítkem OK.

Tím se vrátíte zpátky do hlavního okna Windows DVD Makeru, ve kterém pokračujte tlačítkem Další. Z nabídky vpravo si vyberte rozvržení nabídky DVD. Po klepnutí na některou z nich uvidíte náhled v hlavní části programu, můžete vyzkoušet také živé ovládání po stisku tlačítka Náhled. Tlačítkem Text nabídky upravíte popisky v ovládacím menu, tlačítkem Přizpůsobit nabídku upravíte vzhled vybraného rozvržení menu.

KL24

Tlačítko Prezentace slouží k zobrazení nastavení pro prezentaci fotografií. Jednoduše sem doplníte zvukovou kulisu a nastavíte, jak dlouho bude každý obrázek v prezentaci zobrazen. Po úpravě všech těchto nastavení znovu zkontrolujte tlačítkem Náhled vzhled nabídky a stiskem tlačítka Vypálit zapište připravený obsah na DVD.

Byl pro vás článek přínosný?