Hlavní navigace

Všechny levnější Radeony HD 7000 budou přeznačené karty

19. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

V současné době už víme, že optimistické odhady, že by Radeony HD 7000 mohly vyjít už tento podzim, byly… až příliš optimistické. Vydání nové generace grafických akcelerátorů od AMD tak očekáváme někdy počátkem příštího roku. Ale pokud jste si brousili zuby na levné karty pro HTPC a občasné hraní s úžasně nízkou spotřebou díky 28nm výrobní technologii, nechte si zajít chuť. Podle informací pocházejících ze serveru ChipHell totiž celý nižší a střední segment série HD 7000 obsadí přeznačené starší karty.

Podle tabulky, která ukazuje možnosti spojování samostatných grafických karet a integrovaných GPU v procesorech AMD A4/A6/A8 (Llano), se na zákazníky chystá hned několik přeznačených modelů. Radeon HD 7350 bude postaven na jádře Cedar, které debutovalo jako Radeon HD 5450 a už přežilo jedno přeznačení na HD 6350. V přestrojení za sedmičkovou řadu potkáme také jádra Caicos a Turks.

Co bude s řadou HD 7700, bohužel pořádně nevíme. techPowerUp předpokládá, že i pro ni AMD zrecykluje některý ze starších čipů. V takovém případě se nejpravděpodobněji jádro Barts z Radeonů HD 6850 a HD 6870. Ty dnes v amerických obchodech stojí přibližně od 160 do 200 dolarů, jejich angažmá jako řada HD 7700 by tedy pasovalo s nejnovějším tvrzením Charlieho Demerjiana (SemiAccurate). Podle něj se chystají dva skutečně nové čipy, Tahiti a Pitcairn. Stejný Charlie ale ještě před několika měsíci tvrdil, že pro notebooky se chystají tři 28nm GPU: Wimbledon, Heathrow a Chelsea. Samo AMD pak předvádělo prototyp jakéhosi slabšího 28nm GPU. Určitě bych tedy nevylučoval ani možnost, že Radeony HD 7700 budou postaveny na novém čipu.

Poznamenejme, že nás v době stagnace hardwarových nároků her ani tak nedráždí samotný fakt, že AMD chce prodávat pár let staré, leč nejnovější verzi DirectX podporující karty. Na klamání zákazníků prostřednictvím přeznačování se ale díváme s despektem.

Hráčům udělají radost Tahiti a Pitcairn

Tahiti je high-endový produkt (Radeon HD 7900), varianta XT bude stát okolo $500, Pro přibližně $400. Tento čip má údajně 384bitovou sběrnici a karty tudíž ponesou 3 GB paměti. AMD tak vyřešilo jak problém propustnosti, tak kapacity – 2 GB už mají standardně dnešní výkonné karty, 4 GB je naopak moc a zbytečně by karty prodražovalo. Tím tedy padá spekulace o tom, že by Radeony HD 7900 mohly používat paměti XDR2. Se širší sběrnicí postačí osvědčené GDDR5.

Pitcairn je čip mířený do cenového segmentu mezi 200 a 300 dolary (tyto zaokrouhlené hodnoty uvádí Charlie Demerjian jako ceny variant Pro, respektive XT, nicméně připomíná, že v zájmu ochrany zdrojů čísla záměrně zkresluje) a měl by tedy trefit „sweet spot“, který se někde mezi těmito příčkami nachází.

Což zní slibně, protože AMD se jej naposledy podařilo trefit s Radeony HD 4800 (chtělo by se napsat „dnes už legendárními“, ale to je asi přece jen až příliš klišé). Série HD 6800 už při vydání byla levnější, HD 6900 naopak dražší a do sweet spotu se dostala teprve později. Radeon HD 5850 startoval s doporučenou cenou $259, která ale pak vyskočila o pořádný kus výš a na úroveň, kterou by akceptovala široká hráčská veřejnost ve střední Evropě, už neklesla. Pokud tedy hrdí majitelé Radeonů HD 4850 a HD 4870 za své miláčky nenašli odpovídající náhradu, tou by se mohl stát právě Radeon HD 7800.

KL24

Zatímco u Radeonů HD 7900 se počítá se zbrusu novou architekturou GCN, u HD 7800 to není jisté a spíše se kloním k architektuře převzaté z Caymanu (VLIW-4 shadery). Charlie obě řady souhrnně označuje jako Graphics Core Next, techPowerUp zase píše, že jediné nové GPU bude Tahiti. A že karty na něm postavené nebudou následovat značení řady Radeon HD 7000.

Zdroj: techPowerUp, SemiAccurate

Byl pro vás článek přínosný?