Hlavní navigace

Vybíráme herní notebook: 8 klíčových kritérií

27. 8. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Důležité upozornění: kritéria nejsou řazena podle důležitosti.

Kritérium č. 1 - Procesor

Ve většině notebooků nalézáte dnes mobilní Core 2 Duo od Intelu. U něj si dejte pozor na L2 cache, u Intelu na hry silně nedoporučuji méně než 3 MB. U AMD se vliv cache tolik neprojevuje. Pro slušné hraní doporučuji takt alespoň 2,4 GHz.

Dnes máte možnost pořídit i čtyřjádro. Opět, chce to alespoň 6 MB L2 cache. Asi nejsilnější Core 2 Quad v nabídce, Q9550, pracuje na 2,83 GHz, což je až zbytečné, u čtyřjádra doporučuji takt od 2 GHz výše. Co se týče mobilních čtyřjader Core i7, jakékoli je dostatečně výkonné. Hry, které opravdu chtějí velký procesorový výkon (GTA 4, Arma 2, ...) už dnes umí využívat čtyři jádra.

Doporučuji volit procesory s výrobním postupem hustoty integrace 45 nm, v budoucnu pak 32 nm, atd. (čím menší, tím nižší spotřeba/výkon).

Kritérium č. 2 - Grafická karta

Grafická karta je asi nejdůležitějším parametrem u herního notebooku. Bohužel, stále platí, že vysoký 3D výkon je v notebooku vykupován obrovskou cenou a nízkou výdrží. Je samozřejmostí, že se vyhýbáme integrovaným grafikám, doporučuji dedikovanou kartu s alespoň 512 MB vlastní paměti. Paměť není to nejdůležitější na grafické kartě, ovšem její nedostatek může být příčinou velkých výkonových propadů u některých her ve vysokém rozlišení.

U těch nejdražších notebooků se často setkáváme s SLI, méně často pak s CrossFireX zapojení dvou grafických karet. Pozor, výkon dvou grafických karet, dejme tomu dvou GeForce GTX 280M (např. Alienware M17x), nikdy nebude dvojnásobný oproti výkonu jedné GeForce GTX 280M. U mnoha her často nepřináší vůbec žádný výkonový nárůst. Pokud si s SLI/CrossFireX umíte pohrát (výborný na SLI je program nHancer) a nastavit si jej tak, aby fungovalo, můžete si takový notebook koupit, obecně ale doporučuji vždy raději jednu kartu. Vždy také platí, že lépe jedna silná karta, než dvě slabší.

Pozor, zejména u Nvidie názvy mohou mást. Opět si pro příklad vezmu GeForce GTX 280M, která je svým výkonem i specifikacemi na hony vzdálena desktopové GeForce GTX 280.

Vřele doporučuji sledovat výrobní proces, uváděný v nanometrech (nm). Čím menší číslo, tím nižší spotřeba při stejném výkonu.

Grafické karty bych shrnul odkazem na stránku na serveru notebookcheck.net, kde najdete tabulku s testy snad všech existujících mobilních grafických karet v 3DMarcích 01-06 a dalších testech, a samozřejmě podrobné specifikace každého typu. Žádné doporučení o nejslabší vhodné kartě nemám, jednoduše platí, že čím výkonnější model vezmete, tím vyšší detaily si budete moci nastavit.

Kritérium č. 3 - Displej

Zde to bude jednoduché - správný herní notebook by měl mít podle mě úhlopříčku displeje v rozmezí 15,4-18,4". Pokud chcete menší displej, budete se koukat na nevýkonný bankomat, pokud větší, je pro vás výhodnější pořídit si stolní PC, protože 20" notebook už se nedá označit za přenosný počítač.

Platí, že matný displej je sice vzácností, ale neuvěřitelně užitečnou věcí. Nekupujte zrcadlový notebook.

Rozlišení displeje je věc preferencí. Čím nižší, tím většího počtu FPS (snímků za sekundu) ve hrách dosáhnete, čím vyšší, tím jemnější a kvalitnější bude obraz. V podstatě můžeme říci, že jsou vhodná rozlišení od 1280 × 800 až do 1920 × 1080.

Kritérium č. 4 - Operační paměť

Berte 4 GB, nic jiného se říct nedá. 4 GB operační paměti je pro jakoukoliv hru dostatek, a přitom to není žádný extrém. Pokud chcete být připraveni na budoucí hry, doporučil bych si nechat volný SO-DIMM slot, spíše než rovnou nakupovat notebook s 8 GB RAM.

Co se týče typu paměti, ignoroval bych, zda jde o DDR2 či DDR3. Ano, DDR3 jsou rychlejší, jenomže na celkový výkon mají rychlejší paměti naprosto nepatrný vliv. Co už sporné není, je fakt, že DDR3 jsou mírně úspornější, což vás ale zřejmě u herního notebooku nebude tolik zajímat.

Kritérium č. 5 - Pevný disk (nebo ne?)

Silně nedoporučuji brát menší než 320GB disk, i když sami nejspíš víte, kolik místa obsadíte. Dnešní hry nejsou zrovna drobečci, jedna vám klidně spolkne 20 GB místa. V každém případě berte 7200-otáčkový (či více) pevný disk, jinak se u dlouhého načítání unudíte.

Můžete také uvažovat o SSD úložišti, které nabídne obrovskou rychlost při naprostém tichu a nízké spotřebě, ovšem i dnes je SSD věc pouze pro opravdu bohaté. Ideální kombinací je malé a rychlé SSD na systém a hry a veliký pevný disk na data společně (v tomto případě můžete HDD brát s klidem 5400-otáčkový).

Kritérium č. 6 - Klávesnice, touchpad, dílenské zpracování

U každého notebooku vás určitě bude zajímat kvalita a použitelnost. Nekupujte notebook, na který jste si nikdy nesáhli. Zajděte do kamenné prodejny, přinejhorším si přečtěte recenzi, v každém případě je důležité vědět, zda je pro vás klávesnice pohodlná, zda nebudete dělat na touchpadu překlepy, jestli notebook nevrže, není moc tuhý či naopak příliš volný v kloubech atd. . Jediná rada u tohoto bodu - notebook si předem vyzkoušejte.

Kritérium č. 7 - Záruka

Jde samozřejmě o délku záruky, ke standardním dvěma rokům není marné dokoupit prodloužení na tři roky, či ještě více. Důležitá je ovšem i forma. Zkontrolujte si, jak se který výrobce staví k reklamacím (diskuzní fóra), obvykle platí, že čím dražší, tím kvalitnější služby poskytuje. Velice fajn je také NBD záruka, jak ji poskytuje například Dell. Next Business Day znamená, že když nahlásíte vadu, výrobce notebook vyzvedne hned další pracovní den u vás doma a ještě toho dne ji bude řešit, často výměnou či opravou na místě. A můžete se zanedlouho nadále oddávat hraní :-)

Kritérium č. 8 - Příslušenství, reproduktory

Jednou z nejdůležitějších věcí pro dobré hraní počítačových her je bezpochyby kvalitní citlivá myš. Obecně doporučuji drátovou myš. Někteří výrobci dodávají myši ke svým notebookům jako dárek, vzpomenu například na Asus, u kterého i u velmi levných notebooků mnohdy dostanete brašnu a přeznačenou kvalitní myš od Logitechu.

Již jsem se dotknul brašny, u které pravím jen tolik, že na komfortu se nevyplatí šetřit, zvláště pak, pokud v brašně nosíte několikakilogramový notebook s příslušenstvím.

Řada uživatelů také využívá externí disk. Dejte si pozor, zda je možné jej napájet pouze z USB portu, či zkrátka jinak z notebooku, nebo potřebujete i tento zapojovat do elektrické sítě. Nebral bych cihly s 3,5" diskem, když se dnes dělají i velké a rychlé 2,5" externí disky.

Reproduktory nemusíte mít zvláštní, spíše bych si dal pozor, zda váš notebook se svou integrovanou soustavou dovede hlasitě a přitom věrně vyřvávat. Většina z vás ale bude zřejmě stejně volit kvalitní in-ear sluchátka, u kterých si lze také nastavit simulaci 3D poslechu.

Doufám, že jste si z dnešního čtení něco odnesli. Příjemné hraní přeji!

MMF24

Článek je přepracovanou a zdokonalenou verzí podobného na serveru gadgetophilia.com - viz zde. Děkujeme!